Кои храни борят махмурлука

Ето няколко съвета как да си спестим сутрешното главоболие

Кои храни борят махмурлука | StandartNews.com

Независимо че почти всички посрещаме тази нова година вкъщи, повечето хора все пак ще се насладят на празнични коктейли. От британската Национална здравна служба предоставиха няколко съвета как да си спестим сутрешното главоболие, предаде БТА.

Както знаем, алкохолът на гладно е лоша идея. Най-уместните храни за избягване на махмурлук са въглехидратите - макаронените изделия, картофите, ориза и здравословните мазнини, защото те си съперничат с алкохола и това забавя усвояването му.

В твърдението, че тъмните напитки влошават махмурлука, има истина. Те съдържат повече вещества, произведени по време на процеса на ферментация, които могат да раздразнят мозъка и да причинят главоболие. Затова по-безопасни са светлите напитки като водка и джин, но в ограничени количества.

Добре е човек да следва собствения си ритъм на пиене и да не се подвежда от околните. Полезно е и алкохолът да се редува с вода. Друг важен съвет на здравните специалисти е да се чете процентът на алкохола на етикета. По-ниското число би облекчило организма.

Много важна е рехидратацията. Затова е полезно преди запивката са се поеме половин литър вода и още толкова преди лягане. След празника е добре да се закуси с продукти, съдържащи цинк, магнезий, калий, витамини от групата В, аминокиселини и антиоксиданти. Богати на тези елементи са яйцата, бананите, сушените плодове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай