Кога в бг ефира ще има женска версия на "Ергенът"

Ако мъже са избираните, то връзката между победителката и фаворитът й ще е истинска

Кога в бг ефира ще има женска версия на "Ергенът" | StandartNews.com

Какво знаем за така наречения любовен формат „Ергенът“, който масово захаросва публиката и не й остава време за смислени въпроси по темата. В САЩ предаването вече има 27 сезона, а в Германия в момента се излъчва 14-ият. Риалитито провокира интерес в Австралия и Нова Зеландия, Канада, Великобритания, Япония, Виетнам, Русия, Израел... Самият ерген и продуцентите знаят кой ще получи последната роза. Но се оказва, че и науката има пръст в шоуто.

Според изследователите от Института по психология към Университета във Вюрцбург в "Ергенът" се наблюдават доказателства за еволюционните теории при избора на партньор. Учените са анализирали под лупа телевизионния формат, за да стигнат до изводите, обединени с логото "Как микросветът на "Ергенът" се пренася в истинския живот", които са публикувани в списание "Frontiers of Psychology".

От тях става ясно, че авторите му са разнищили 169 различни сезона. В някои държави в главната роля е жена, за чието сърце се борят дузина мъже. Важен е броят на борещите се, какво се случва в началото на връзката, как се развива тя след формата и колко дълго продължава.

Резултатите показват, че когато жената е тази, която трябва да избере един от кандидатите за партньор, шансът за това връзката да просъществува, е по-голям. Докато мъжете предпочитат по-младите партньорки, жените по-често избират мъже, които са по-близо до тяхната възраст. Продължителността на връзките, започнали по време на "Ергенът" обаче не се влияе от пола на избиращия.

Изследователите виждат в резултатите от проучването си доказателства за еволюционни теории – като тази, според която мъжете в повечето случаи избират по-млади. Друга е теорията за родителските инвестиции. Тя гласи, че жената е по-внимателна при избора на партньор, имайки предвид, че ще е баща на децата й. Затова тя предпочита партньор с позиция, статут и финансов ресурс. Но учените отчитат, че случващото се в „Ергенът“ може и да не е лично решение на главните герои, а на продуцентите. Според данните, с които разполагат анализаторите, жените, които се борят за сърцето на ергена, са между 25 и 26, така че той няма голям избор. Докато в женската версия мъжете, които се борят за сърцето на главната героиня, са на около 30.

"Как микросветът на "Ергенът" се пренася в истинския живот" предизвика реакции в социалните мрежи. Според редица потребители форматът е насочен към хетеро-патриархални връзки. Защото  според проучването все пак 8 процента от двойките действително решават да се оженят. Следващият въпрос в бг ефира е дали и кога ще има женска версия на „Ергенът“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай