Кога пиенето на кафе предизвиква тревожност

Диетоложка обясни кога действието на кофеина достига пик

Кога пиенето на кафе предизвиква тревожност | StandartNews.com

Диетоложката Ламорна Холингсуърт обясни причините за безпокойството след пиене на кафе.

Според нея кафето започва да въздейства на тялото веднага след консумация, а пиковият ефект на напитката настъпва в рамките на един час. Кафето повишава кръвното налягане и сърдечната честота. В централната нервна система ниските дози кофеин могат да подобрят локомоторната активност и бдителността, но високите дози причиняват симптоми на тревожност. Други симптоми на предозиране с кофеин включват гадене, виене на свят и безсъние.

Диетологът обърна внимание на факта, че е невъзможно да се определи универсална доза кафе за всички и да е безопасна. „За някои от нас кафето след вечеря е сигурен начин за неспокоен нощен сън. Но за други двойното еспресо е идеалният начин да завършат вечерята“, каза Холингсуърт.

За по-добро управление на тревожността, експертът препоръчва балансирана диета, да ограничите приема на кофеин и алкохол, да се движите повече и да се опитвате да правите малки разходки през целия ден. Достатъчно сън, общуването с приятни хора и редовните здравни прегледи са важни за намаляване на нивата на тревожност, казва Холингсуърт. Тя също така предложи да се води дневник и да се записва в него колко кафе се пие на ден и каква реакция е възникнала.

 Диетоложката Триста Бест обясни, че кафето е не само вкусно и енергизиращо, но и осигурява множество ползи за здравето, като ускоряване на метаболизма, намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет и дори забавяне на процеса на стареене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай