Понеделник,

Кое ще ни помогне да ядем по-малко

От: Рачо Рачев -
Кое ще ни помогне да ядем по-малко
A
A
A

Ако преминем към здравословни храни, това може да ни помогне да ядем по-малко, пише РИА Новости. По-конкретно това ще се случи поради възстановяването на вкусовите рецептори, твърди авторът на книгата "#КетоДиета. Можете да ядете мазнини!" Василий Генералов в интервю за радио "Спутник".

Вкусовите рецептори са отговорни, наред с други неща, за количеството храна, която човек изяжда. Те помагат да се насладите на храната и влияят на усещането за ситост. Ако рецепторите престанат да работят нормално, човек започва да се храни повече и повече. Причината за този неуспех може да се крие в качеството на храната, обяснява Василий Генералов.

"Съвременните полуфабрикати съдържат достатъчно много различни консерванти. Всичко това са химически нюанси, които влияят на рецепторите. Конспиративната теория се състои в това, че колкото по-нисък е прагът ви на вкусовите усещания, толкова по-изгодно е за компаниите, защото вие консумирате по-голямо количество храна и харчите повече“, каза Василий Генералов.

Възможно е да възстановите вкусовите си рецептори, но за това ще трябва да изоставите продуктите, които действат като наркотици, причинявайки хранителна зависимост.

"Колкото по-малко ядете полуфабрикати, фаст фууд, толкова по-чисти ще бъдат вашите рецептори. За щастие рецепторите са склонни към очистване. Следователно, трябва да се стремите към натурални продукти, в чиято основа са месо, яйца, риба и зелени салати", обясни специалистът.

Наградата за очистване на рецепторите от нездравословна храна ще бъдат напълно новите вкусови усещания от познати ястия, каза Василий Генералов.

"Ще почувствате, че един обикновен домат или краставица също може да бъдат вкусни. Преди това, когато сте консумирали много сладкарски изделия, вие, като наркоман, сте увеличили дозата въглехидрати и чувствителността на вашите рецептори към захар също е намаляла. Когато спрете да ядете сладкиши, рецепторите се очистват и започвате да усещате захар дори там, където не подозирате, че има“, заключава Василий Генералов.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички