Кое е "лекарството за всички болести, освен смъртта"

Масло от популярна подправка използвано още от древността

Кое е "лекарството за всички болести, освен смъртта" | StandartNews.com

Семената от черен кимион са били използвани в древен Египет преди три хиляди години. При разкопките на една от гробниците археолозите са открили бутилка масло, а последвалата експертиза установила, че е направено от кимион. Египтяните са използвали маслото като един от компонентите на противоотровата при ухапвания от змии, като козметично и антихелминтно лекарство, а също така са го яли за подобряване на храносмилането и функционирането на бъбреците и черния дроб, пише Лента.ру.

Маслото от черен кимион е популярно не само в Египет. Великите древни гърци Диоскорид и Хипократ са писали за неговите свойства в медицински трактати.

В арабския свят популярността на маслото, в допълнение към неговите лечебни качества, се насърчава от думите, приписвани на пророка Мохамед. Коранът споменава, че той нарича семена от кимион "лекарство за всички болести, освен смъртта".

Маслото от черен кимион се извлича чрез студено пресоване на семената на черно семе. Това едногодишно тревисто растение от семейство лютикови.

Родината на черния кимион е Средиземноморието и Югозападна Азия, където между другото растат повечето от най-популярните подправки. 

Маслото от черен кимион е богато на витамини и минерали. Съставът, богат на полезни микроелементи, го прави популярен във фармакологията, кулинарията и козметологията.

Маслото от черен кимион се състои от мастни киселини: арахидова, омега-9 и омега-6, миристинова, палмитолеинова и др. Ако редовно приемате масло от черен кимион, тогава тялото ще бъде попълнено със следните витамини:

витамини от група В. Те имат положителен ефект върху работата на централната нервна система, подобряват метаболизма, намаляват риска от развитие на анемия;

витамин А. Помага за поддържане на зрението, повишава защитните функции на организма, подобрява метаболизма;

витамин Е. Важен за поддържане на бременността;

витамин D. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, рахит. Укрепва костите;

витамин С. Повишава имунитета, намалява нивото на "лошия" холестерол, повишава физическата издръжливост.

„Също така маслото от кимион съдържа каротеноиди, биофлавоноиди, фосфатидил, фитостероли, осем незаменими аминокиселини и важна активна съставка - тихомин,  който е мощен антиоксидант с противовъзпалително, имуномодулиращо и тонизиращо действие“, обясни терапевтът Мария Веригина.

„Маслото от черен кимион помага при язва на стомаха, гастрит, ентерит, заболявания на жлъчния мехур и жлъчните пътища, регулира киселинността в стомаха“, каза диетологът Кристина Плотникова пред Lente.ru. „Но не забравяйте, че това не е лекарство, а съпътстваща поддържаща терапия и всички заболявания трябва да се лекуват от лекар.“

Маслото от черен кимион съдържа вещества, които могат да намалят отока, да облекчат алергичните реакции, да подсилят имунната система и дори да помогнат на тялото до известна степен в борбата с раковите клетки.

Маслото от черен кимион има следните свойства:

болкоуспокояващо;

противовъзпалително;

антисептик;

бактерицидно;

антивирусно;

противопаразитно;

заздравяване на рани;

противогъбични;

имуностимулиращи.

Има редица изследвания, доказващи ползите от маслото от черен кимион при лечението на редица заболявания. Но си струва да припомним, че неговият ефект все още не е напълно проучен и всяка хранителна добавка не може да замени пълноценно лечение под ръководството на опитен лекар. Лекарите напомнят: няма магическо хапче и ако не водите здравословен начин на живот, всяко лекарство, колкото и полезно да е, няма да помогне да се справите с последствията от лошите навици.

Помага в борбата с рака

Проучванията върху животни показват, че семената от черен кимион могат да спрат растежа на туморните клетки и да намалят честотата на тумори. Ефектът върху хората обаче не е напълно разбран.

Намалява възпалението и болката при артрит

Учените експериментално са доказали, че микроелементите, които са част от маслото от черен кимион, могат да подобрят състоянието на пациенти с ревматоиден артрит. По време на проучването на част от група от 43 жени с тази диагноза е дадено масло, докато на останалите е дадено плацебо. Месец по-късно пациентите, които са приемали масло от черен кимион, показват намаляване на маркерите за възпаление на кръвта, както и намаляване на интензивността на болката и подуването на ставите.

Предпазва сърцето и кръвоносните съдове

Маслото от черен кимион има благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове. Той е добро средство за профилактика на хипертония, разширени вени, тромбоза, коронарна болест, атеросклероза.

Помага при алергии

По време на изследване в Съединените щати беше установено , че маслото от черен кимион намалява подуването на носа, назалната конгестия и съответно помага за справяне с хрема. Вярно е, че според изследването, за да се постигне ясен ефект, маслото трябва да се приема в продължение на две седмици.

Маслото от черен кимион, поради своите противовъзпалителни и антихистаминови свойства, може също така да намали проявата на алергии и да помогне за по-бързото премахване на алергичния ринит.

Отървава се от папиломите

Брадавици и папиломи се появяват по тялото поради навлизане на вируси в тялото. Маслото от черен кимион може да се отърве от неоплазми.

За да направите това, навлажнете памучен или марлев тампон в топло масло от кимион. След това поставете тампона върху засегнатата област на кожата. Трябва да го оставите за 5-6 часа, така че тампонът трябва да бъде фиксиран с гипс или превръзка. За да се отървете напълно от брадавици и папиломи, процедурата трябва да се повтаря всеки ден в продължение на един месец.

Въпреки това си струва да запомните, че маслото облекчава само външните прояви на болестта. Трябва да се използва едновременно с лекарства, предписани от лекар.

Помага в борбата с диабета

Черният кимион помага за понижаване на нивата на кръвната захар и холестерола. Хората, които са приемали добавки с черно семе, са имали по-нисък риск от усложнения от диабет тип II. Въпреки това, този ефект на растението върху човешкото тяло предстои да бъде проучен допълнително.

Подпомага стомашно-чревното здраве

Учените стигнаха до извода, че маслото от ким може да подобри процеса на храносмилане и функционирането на органите на стомашно-чревния тракт. Използването на масло помага не само за премахване на причината за развитието на болестта, но и за премахване на симптомите: пристъпи на гадене и повръщане, киселини и колики.

В допълнение, маслото от кимион помага за заздравяване на увреждане на стомашната лигавица и ускоряване на лечебния процес.

Помага за справяне с панкреатит

Можете да приемате масло от кимион само след настъпване на ремисия на заболяването и след консултация с лекар. По време на обостряне на панкреатит маслото може да навреди.

След въвеждането на масло от черен кимион в диетата, интензивността на проявата на такива неприятни симптоми като дискомфорт след хранене, липса на апетит, метеоризъм намалява. Освен това маслото спира размножаването на патогенни микроорганизми и гъбички.

Предотвратява развитието на рак на простатата

Учените са установили , че антиоксидантът тимохинон е способен да потиска растежа на раковите клетки в простатната жлеза. Онколозите са съгласни , че алтернативната медицина става важна като допълнителна терапия за пациенти с рак, както за смекчаване на страничните ефекти от химиотерапията, така и за засилване на техните антитуморни ефекти.

Помага в борбата с настинките

Има няколко начина за използване на масло от черен кимион при настинки.

Рецепция вътре. Чаят с масло от кимион ще помогне за облекчаване на настинката. Но тази напитка е само допълнение към предписаната от лекаря терапия.

Стриване. Гърдите могат да се натрият със смес от масло от черен кимион и всяко друго масло в съотношение съответно 1:5. Втриването ще помогне за облекчаване на интензивността на кашлицата.

Запарване на краката. Маслото от кимион има загряващ ефект. Добавя се в съд с гореща вода, след което краката се затоплят в нея. За по-голяма ефективност във водата може да се добави горчица на прах.

Облекчава запека

Маслото от ким е отлично средство за лечение и профилактика на запек. Подобрява чревната подвижност, омекотява изпражненията, премахва ги без употребата на лекарства. Маслото е особено полезно като лекарство за запек по време на бременност, по време на кърмене, с нормализиране на изпражненията при деца - в случаите, когато е нежелателно да се пият лекарства.

Маслото от черен кимион с чай ще помогне да се избегне запек. За да направите това, добавете половин чаена лъжичка масло към чаша чай и пийте тази напитка два пъти на ден.

Помага на хора със затлъстяване

Маслото от черен кимион може да помогне на жените със затлъстяване. По време на проучванията част от участниците в научен експеримент са приемали плацебо, другата - масло. В края на проучването участниците, които са приемали маслото, са имали намалено тегло, намалена обиколка на талията итриглицериди

.Изследователите също така установиха, че комбинирането на диета с масло от черен кимион с упражнения води до загуба на тегло и по-ниски нива на холестерол.

Коментирайки този факт, ендокринологът на клиниката RZD-Medicine в Твер Анна Куликова обясни, че според принципите на рационалното хранене приемът на всички растителни масла трябва да бъде ограничен до една супена лъжица на ден (17 грама). „Растителното масло, включително маслото от черен кимион, е 99 процента мазнина. Затова не забравяйте за калориите, защото 100 грама масло от кимион са почти 900 килокалории! - предупреди тя.

Облекчава астма

Многобройни изследвания върху черния кимион показват, че той облекчава състоянието на пациенти с бронхиална астма.

Спасява от паразити

Маслото от кимион стимулира производството на лизозим, който може да спре размножаването на червеи и други паразити. Елементите, съдържащи се в маслото , имат пагубен ефект не само върху възрастните паразити, но и върху техните ларви.

Отървава се от хемороиди

Маслото от ким влиза в състава на мехлеми и бани за лечение на хемороиди. Помага за облекчаване или намаляване на болката, спира кървенето, опростява процеса на дефекация, облекчава възпалението, повишава еластичността на кожата и я предпазва от микропукнатини.

За да се отървете от хемороидите, трябва да пиете 2,5 милилитра (чаена лъжичка) масло от черен кимион сутрин и вечер. Но преди това трябва да се консултирате с лекар.

Също така маслото може да се нанася върху засегнатата област с памучен тампон. Семената от кимион могат да се добавят към храната, смесени с вода и мед.

Превод: Стандарт

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай