КНСБ: Предсрочните избори са неизбежни

КНСБ: Предсрочните избори са неизбежни | StandartNews.com

София. Конфедерацията на независимите синдикати в България публикува проучване, според което нагласите на обществото срещу правителството на Орешарски ескалират, но хората са отчаяни и готовността им за активни протестни действия намалява.

Мнението на членовете на КНСБ не се различава съществено от общото на всички респонденти, но все пак трябва да се отбележат две разлики: „незабавната оставка и избори две в едно" набира сравнително по-малко привърженици от общите резултати (минус 7.1 п.п.), като за сметка на това се отдава голямо значение на „резултатите от евроизборите като повод за нови парламентарни избори" (5.7 п.п. над общия резултат). Нагласите за промени доминират значително над пасивните и изчаквателни позиции не само сред работещите хора като цяло (68.9% : 25.5%), но и сред членовете на КНСБ (67.7% : 26.6%).

Вариантът за „незабавната оставка и избори две в едно" има най-много привърженици сред: младежите до 29 г. (40%), работещите със средно общо образование (32.8%), жителите на малките градове (36.6%) и българския етнос (30.6%).
На обратния полюс – вариантът „пълен мандат" се подкрепя най-вече от заетите във възрастовата група 60-64 г. (17.9%), с основно образование (13.3%), живеещите в селата (16.1%) и турското етническо малцинство (32.3%).

Ясно се очертава ситуация, в която е налице влошено социално-икономическо състояние на населението, протестите разширяват базата си на подкрепа, но в същото време изгледите те да бъдат инструментът на промяна рязко намалява. На пръв поглед парадоксална ситуация, но тя може да се обясни единствено с превес на очакванията, че някой друг трябва да „извади картофите от жаравата" – а може би самите политици този път са заинтересовани от предсрочни избори, сочат резултатите от проучването.

КНСБ заключава, че предсрочните избори са неизбежни, недоволството расте най-вече в малките градове, синдикалните протести и действия могат да катализират процеса, но топката вече е в ръцете на политиците. С всеки изминал ден ще нараства интересът на всички от нови парламентарни избори.

 

85.5 на сто от анкетираните не одобряват дейността на парламента, а от председателя му Михаил Миков са доволни едва 26 процента.

Въпреки че не одобряват управлението на БСП обаче, 62 на сто от участниците в запитването "не харесват" и президента Росен Плевнелиев. Половината от анкетираните подкрепят обаче главния прокурор Сотир Цацаров

ГЕРБ и Коалиция за България излизат от проучването с равен резултат – с недоверие от страна на 78-79 на сто от извадката. 86.5 процента не одобряват ДПС, 94.4 процента – "Атака".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай