КНСБ - Кърджали - с готовност за участие в протест на 11 декември

КНСБ - Кърджали - с готовност за участие в протест на 11 декември  | StandartNews.com

Синдикалисти: Липсата на политики за повишаване доходите през прехода – причина за изтичане на квалифицирани работници и млади специалисти

Кърджали. Близо 300 синдикалисти от регион Кърджали ще подкрепят националния протест в столицата следващата седмица срещу пенсионна реформа, орязваща права на българските граждани и бюджет.

„Нашата позиция за реформата в пенсионната система е тя да е комплексна, предвидима и дългосрочна какъвто вариант бе постигнат в споразумението през 2010 година, подписано от министър-председател, работодатели и синдикати", коментира в Кърджали вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Той и проф. Мария Спирова участваха в работна среща с председатели на синдикални организации от региона.

Според Иванка Караколева, областен лидер на КНСБ Кърджали, 2015 година ще мине под знака за повишаване доходите на работещите. Според нея регионът е на едно последните места в страната по средна работна заплата. „Общинските кметове като едни от големите работодатели трябва да предприемат конкретни стъпки за увеличаване доходите на заетите в сферата на образованието и здравеопазването. Справка показва, че всички общински служители в Кърджалийско работят с по-ниски заплати от договореното на браншово равнище в съответните сектори. Има служители, които работят за 400 лева заплата", заяви Караколева.

„Липсата на политики за повишаване на доходите през целия преход доведе до изтичане не само на млади хора в чужбина, но и до изтичане на квалифицирани работници и млади специалисти", подчерта вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Той коментира, че следващата седмица националният синдикален протест ще бъде не само заради пенсионната реформа, но и за достойни доходи на работещите.
Ирина Ангелова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай