КНСБ: 1,6 милиона българи са бедни

Синдикатът предупреждава за нови протести, ако се вдигнат цените на тока и парното

КНСБ: 1,6 милиона българи са бедни | StandartNews.com

София. Около 1,6 милиона българи живеят под прага на бедността, която е 216 лв. на човек, показват данните на Конфедерацията на независимите синдикати в България.

За последното тримесечие издръжката на живота в страната се е увеличила с 0.2%, а спрямо миналата година - с 3.4 на сто. За издръжката на един човек в 4-членно домакинство в края на март са били необходими 566 лева, или 2264 лева за цялото семейство, сочи проучването на синдикалната организация.

В сравнение с данните за 2012 г. разходите за храна са намалели малко - от 36 на 33%, но се е увеличил делът на разходите за поддържане на жилище - вода, електроенергия, горива за битови нужди. От синдиката предупреждават, че ако цените на тока и парното се вдигнат от 1 юли, е възможна нова ескалация на напрежението и общественото недоволство. Всяко по-нататъшно повишение на цените без нарастване на доходите ще означава ново обедняване, при това за все по-голяма част от българските домакинства, предупредиха от КНСБ.

България продължава да е последна в класацията на Европейския съюз за размер на трудовите възнаграждения. Според проучването на КНСБ българинът взима средно 3.7 евро на час, докато средната стойност за ЕС е 39 евро.

От КНСБ разкритикуваха финансовата политика на служебното правителство, която била продължение на консервативната линия на бившия финансов министър Симеон Дянков и обявиха несъгласие със занижените стойности на бюджета за 2014 година. От синдиката не приемат и очакванията за ръст на БВП с 1% за тази година.

„В никакъв случай не можем да се съгласим с мнението на служебния финансов министър Калин Христов, че най-оптимистичният вариант за ръст на икономиката ни през тази година е едва 1% при положение, че разполагаме с други данни от Европейската комисия и Международния валутен фонд. Комисията има прогнози за ръст на икономиката ни за 2013 г. с 1,4%, а МВФ с 1,2%. Склонен съм да имам доверие повече на тях", каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай