Кметът на Ловеч за убийството на ягуара: Нямахме друг избор

Кметът на Ловеч за убийството на ягуара: Нямахме друг избор | StandartNews.com

Ловеч. "Никакъв шанс няма, дори и да е имало човек с упойващи стрели, според мен е било изключително рисково при тази ситуация да бъде обстрелван с упойващи стрели, тъй като упойката действа след минути". Това заяви кметът на Ловеч Минчо Казанджиев по повод убийството на ягуара Алонсо, който избяга от клетката си в неделя и вдигна на крак целия град. Градоначалникът обясни сложната ситуация по залавяне на животното на брифинг в общината.

„Около 9.00 часа в неделя (3 август 2014 г.) получих обаждане от д-р Вацов, директор на ловешкият Зоопарк. След това ми се обади и шефа на РУП Ловеч г-н Съев. Веднага тръгнах към Зоопарка. Обадих се и на Павли Богдански, директорът на Регионално управление на горите – Ловеч, тъй като такива са били традициите досега, когато има такива събития с животни, особено когато става въпрос за хищници", обясни кметът и уточни, че представители на пет ловни дружинки и МВР също са отишли на мястото заедно с него.

"Сутринта при почистването служителя е допуснал грешка при технологията за обслужване на животните, при което, ягуара е избягал, но се намира в този район. Даже са го виждали няколко пъти около клетката на лъва", каза кметът, цитиран от "Ловеч днес" и изтъкна, че първо се опитал по най-бързия начин да предупреди хората в града, че ягуарът е избягал.

Казанджиев изтъкна, че е имало два варианта за залавянето на кръвожадното животно. "На първо място, което беше най-лесният и приемлив вариант, това е чрез захранване да се опитаме да го върнем обратно. Само че, захранването става след обед към 15.30, когато се дава храна на всички животни. Мислихме, че животното осланяйки се на навика си, ще се прибере обратно", обясни той. Упойващите стрелички трябвало да бъдат използвани, ако хищникът дойде на мястото с храната.

Екипите започнали да работят и с термокамери, което обаче не довело до положителни резултати. "Към 15.30 часа подхранихме всички животни и сложихме и храна за ягуара. Изчакахме повече от половин час, но той не се появи.Тогава взехме решение, тъй като и полицаите тръгнаха за инструктаж за мача и имахме уговорка, след мача всички да бъдат мобилизирани за да бъде охраняван целия район", разказа още Казанджиев.

"Всички знаете, че този ягуар е с доста сантименти в моя живот, тъй като преди осем години беше осиновен от мен, но .. В края на краищата, когато коментираме, най-важното е да се запази живота и здравето на хората. Жалко, много жалко, младо животно, хубаво животно, ценно животно, но поради допуснати, за мен недопустими грешки от служителя в Зоопарка, се стигна до тук", продължи градоначалникът.

Информацията за това, че по животното е стреляно с упойващи стрелички два пъти, е невярна, увери кметът и уточни, че ягуарът въобще не е излизал на показ от растителността.

Някои от служителите са казали, че ягуарът е влизал за малко вътре в клетката, но не са успели да го затворят, допълни кмета, като уточни, че това са само техни думи, на които не може да има 100% вяра.

Казанджиев е разпоредил цялостна проверка в организацията и работа в Зоопарка. Той смята, че за случилото се е виновен работникът, който е оставил отворена клетката. Категорично ще има санкции, каза още той. Възложена е цялостна проверка и съгласно изискванията на закона, на Кодекса на труда има изисквания, които трябва да се спазят, обясни той на брифинга.

"Знам, през годините е имало и други случаи, знаете, че излезе мечка и се наложи да я приспим", допълни кметът на Ловеч.

Стандарт Нюз припомня, че тялото на ягуара Алонсо ще бъде препарирано. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай