Кметът на Лъки съсипва детски площадки, майки недоволстват

Кметът на Лъки съсипва детски площадки,  майки недоволстват | StandartNews.com

Гражданско недоволство ескалира заради решението на кмета на община Лъки Валентин Симеонов (ДПС) да намали детските площадки в центъра на града, за да постави върху част от терена бараки за дърва за огрев. Живеещите от двата съседни блока на ул. „Възраждане" NN 19 и 21, между които е кътът за малчуганите, направиха писмо и подписка до кмета с искане да се поднови диалогът между тях до решаването на проблема. Майките настояват детската площадка да бъде съхранена и са против изграждането на помещение, в което да прибират дървата си, тъй като всички собственици притежават мазета.

Важни са децата, а не дървата, скочи Таня Карасавова, майка на две деца – едното на 7 г., а второто на 9 месеца. Тя и съпругът й настояват площадката да бъде съхранена, а потрошените, клатещи се и ръждясали съоръжения незабавно да бъдат ремонтирани, защото са опасни за живота и здравето на децата. Те не искат бараки, защото дървата могат да се прибират в мазетата, държат децата им да играят близо до блока.

Моето мнение е, че в политиката на всяка община, била тя голяма или малка, децата трябва да са на първо място, защото са бъдещето на държавата, подкрепи ги Захари Зарев. Той подчерта, че внуците му няма къде да играят, защото нито една от двете площадки между блоковете не е в добро състояние и не отговаря на съвременните изисквания. Не бива да се бута и беседката в близост до площадката - хората се събират след работа да поговорят и да си починат, отбеляза Зарев. Вместо нея, трябва да се подменят старите катерушки, които са изключително опасни със стърчащите от тях железа, да се обработи теренът и да се застеле с противоударна настилка, за да не пострада някое дете.

Държим да има площадка, която да отговаря на съвременните европейски изисквания, защото има много деца, които няма къде да играят, искаме си и беседката, заяви Стела Мутафчиева, майка на 10-годишно момченце.

Според Мария Раичкова били дадени милиони левове за благоустрояване на центъра, сега изглежда чудесно, но за децата нищо не е направено, сякаш те не съществуват. Беседката също е била нарочена за бутане от общината не за първи път. Тя бе ремонтирана и се поддържа от началника на Флотационната фабрика инж. Любомир Тренев и с доброволния труд на работници
те от фабриката. Преди това е била изоставена и опасна за минаващите поради недоброто стопанисване от управата.
Шинка Сиракова се противопостави на съседите, защити местната управа и заяви, че държи да има барака, за да си складира дървата. Съседите възразиха, че кметът трябва да направи реално допитване и най- вече със семействата, които имат малки деца. А не да се правят импровизирани събрания и да се вземат прибързани решения. Тя повиши тон, че на 6 август кметът Симеонов свикал събрание, за което имало обяви по входовете и се знаело от 2 месеца по-рано. Жената не можа да се доизкаже. Останалите възроптаха, че не е проведено по правилата,защото по-голямата част от живеещите в блоковете не са присъствали на събранието и затова гласуването е нереално.

Майките заявиха, че се надяват въпросът да се реши с диалог и затова са изпратили писмо да кмета Симеонов. Ако това не се случи, са решили да сигнализират за казуса компетентните институции. Родителите не скриха своето разочарование от кмета, когото многократно са молили да ремонтира детските площадки, защото в този вид са изключително опасни за здравето на децата им. През целия мандат не беше направено нищо за тях, макар да е известен н един случай в страната, когато деца се нараниха заради стари и неподдържани детски площадки. Надявахме се поне в края, че ще бъдат премахнати опасните съоръжения и ще бъдат направени нови, отговарящи на съвременните изисквания, където децата могат да играят безопасно. А вместо това ни изненадаха със строителство на бараки, негодуват младите семейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай