Кметът, който не се плаши от бомби

Управникът на Видин Герго Гергов денем обновява града, нощем дундурка тримесечната Лора

Кметът, който не се плаши от бомби | StandartNews.com

Случи се и това - да заложат взрив в дома на кмета на Видин Герго Гергов. И само чиста случайност спасява семейството и невръстните му деца от поражения. Криминалисти признават, че в крайдунавския град до ам не се е стигало. Откривали са взривни устройства под автомобили и под прозорците на бизнесмени, наркодилъри, конкуренти в браншовете. Този път прекалиха, убедени са те.

Знам кой се опитва да ме сплаши и за какво, обяви кметът. Герго Гергов е разказал всичко на полицията, кои са го заплашвали по телефона, а сега - и на живо чрез взрив. Тя е улеснена във версиите си, но нещо се ослушва, сподели преди ден кметът. Все пак вярвам, че ще стигне до поръчителите и извършителите.

Когато поема управлението на Видин, Герго Гергов е само на 33 години. Хората от екипа му казват, че за две години оттогава е помъдрял колкото за 10 и повече. Научил е много неща за общината и тези, които я крепят. Вече знае и много за тези, за които тя е била дойна крава, от която точат лесни пари. Той е убеден, че недоволството идва от вторите. Какво е да сключиш договор за охрана на парк например и сам да си изчислиш парите. Толкова дни по толкова лева - хиляди, милион. Или да снабдяваш детските градини с продукти два пъти по-скъпи от пазарните цени. Какво слагаш в джоба си, колко печелиш, е ясно.

Досега Видин са управлявали кметове инженери, икономисти, лекари. Предишният бе спец по селскостопански машини. За пръв път на стол номер 1 сяда финансист. Специалност, придобита в УНСС и допълнена от практиката в две банки. В последната става от инспектор, управляващ клона. Плюс две години работа в Англия и т.н. Такъв човек не може да бъде подведен, още по-малко излъган. Той знае всеки лев откъде идва и къде отива.

Едва ли видинчани, които са гласували за него, са знаели колко на място изпращат Герго Гергов. Тогава и той не знае колко празна е общинската хазна. Сварва задължения за 21 млн. лв., запори за 11 млн., просрочени задължения за 7 млн. лв., дължими заплати на персонала за 400 000 лв. Изключен ток, вода и телефони в иначе престижната най-висока сграда в града - 17-етажната община. Първата грижа на кмета бе да сложи ред във финансите, да спре кранчето на изтичащите пари. Успя да намали старите борчове, без да натрупа нови. Ремонтира 40 улици, сега обновява водния цикъл на града, започна строежа на социални жилища, в които до края на годината трябва да влязат 280 новодомци. Гергов превърна Видин в единствения ни град, в който всяка вечер в рамките на два месеца състави и музикални звезди от Русия до Бразилия забавляваха хората.

Кметът не пропуска и детайлите в града. За пръв път от много години отново са поставени отрязаните опашки на металните лисички от любимия детски кът на хлапетата, в градската градина вече има трон на четците, до крепостта "Баба Вида" - басейн за малчуганите през лятото, който зимно време се превръща в пързалка. Обновени са 20 от детските площадки. Гергов премести видинския панаир на ново място - от извън града през 2013 го откри в двора на закритото военно поделение. Мястото е удобно за гражданите и те се стекоха масово.

Не случайно младият кмет нарече втората година от управлението си начало на добрата промяна. Всичко започнато ще продължи, бъдете спокойни, казва той и след опита за сплашване, а според него и за убийство.

На малцина е известно колко Гергов е привързан към семейството си. Цялото свободно време посвещава на него. Води 9-годишния си син Тошко на публични прояви със себе си, нощем отменя съпругата си Мария в дундуркането на тримесечната Лора. Релаксира, като гледа ралита и автошоута. И с лов, който е другата му страст. Часовете на преследване на дивеча са срещата му с обичаната природа, която кметските грижи правят все по-кратка и по-рядка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай