Клипове на кланета в телефона на афганистанеца

Клипове на кланета в телефона на афганистанеца  | StandartNews.com

ДАНС разпита 20 от задържаните имигранти край Средец

Куршумът се забил във врата на загиналия след рикошет, доказа аутопсията

Шокиращи записи на кланета и издевателства са намерени в двата телефона на загиналия афганистанец Бисмилля. Това съобщиха вчера източници от бургаското следствие, цитирани от Флагман. Чужденците обяснили, че с видеозаписите показват от какво бягат. Направили ги, за да покажат ужаса, в който живеят семействата им. Инцидентът с водача на афганистанската група от 55 души станал не край Аврамовия мост, а под Малкия мост, до който и вчера имаше следи от разхвърляни дрехи и бивак. Мъжете от групата на Бисмилля разказали пред разследващите, че той знаел добре пътя. Те обяснили на двамата преводачи, че искали да отидат в Германия и Швейцария. Голяма част от тях щели да вземат семействата си, когато се установят. Преводачите били намерени трудно, понеже според наредба от миналата година получавали едва по 15 лв. на час труд, обясниха запознати. Версията на мигрантите била, че не са били агресивни. Полицаите им викали да лягат на земята, но те не ги разбирали. Никой не видял какво е станало в тъмното. След като Бисмилля паднал, всички легнали неподвижни на земята и останали така до идването на подкреплението на полицията.
Близо половината от задържаните край Средец имигранти са били разпитани от агенти на ДАНС и следователи. До момента показания са дали общо 20 от афганистанците, преминали незаконно българо-турската граница. Разпитите продължават. Очаква се до неделя вечерта да бъдат разпитани и останалите 34 души от групата. Името на загиналия мигрант означавало "В името на Аллах", обясниха вчера разследващи. Аутопсията показва недвусмислено, че куршумът се забил във врата му след рикошет в тавана на моста. Съдебният лекар Галина Милева съобщи, че афганистанският посланик в България е пристигнал в Бургас и вероятно вече жертвата е разпозната.

Без оставки в МВР

Оставки в МВР заради инцидента с убития афганистанец няма да има. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в Одрин. Според нея работата на граничните полицаи е била смела и те "са рискували много, за да задържат групата".

"Нека не забравяме, че става въпрос за незаконно преминаване на българската граница. Нашето основно задължение е да пазим българската граница, да не допускаме незаконно преминаване през нея и в този смисъл нашите служители са си свършили работата", отсече министърът. Според Бъчварова България проявява изключителна загриженост и съдействаме, където може, но следва правилата. Тя допълни, че нелегалните имигранти са с особен профил, близо до рисковия - млади мъже, добре организирани, без жени и деца. "За нас е важно да овладеем ситуацията на границата, да успокоим нашите служители и да вземем най-доброто решение", каза още Бъчварова.

Събират подписи за Вълкан на 10 места

На 10 места в Средец се събират подписи в подкрепа на Вълкан. Листите са пръснати по магазинчета и фирми. Неколкостотин съграждани на граничаря вече са положили подписите си. Идеята е след приключването на инициативата всички листи да се съберат и да се изпратят на разследващите.

Съгражданите на Вълкан са категорични, че когато пресичаш нелегално една граница, трябва да си наясно, че се излагаш на риск. Всички в Средец описват семейство Хамбарлиеви като добри хора, които живеят скромно и се грижат за двете си деца - син на 21 години и дъщеря на 16 години. Съпругата на Вълкан - Соня Хамбарлиева, е счетоводител в ловно-рибарското дружество "Орловец". В съседната къща живее братът на Вълкан, който е служител в жандармерията от години. След инцидента близките и приятелите на 42-годишния граничар са в шок, а семейството е напуснало Средец.

Граничарите нито са за медали, нито за оставки
Никой не е искал да убива бежанец, нелеп инцидент е

Бойко Борисов, премиер

Експертизата за инцидента на границата излезе, имало е рикошет. Нелепа случайност е. Хората са си вършили работата в екстремна ситуация, направили са необходимото. Никой не е искал да убие човек. Нито са за медали, нито са за оставки граничните полицаи. Не случайно нашата граница се пази най-добре от всички в Шенген и това беше признато в Брюксел. Факт е, че са хванати, факт е, че патрулът се задейства, но 50 на трима е доста неравно в схватката. Какво повече да се направи!? Искате чужденци ли да пазят границите!? От един нелеп инцидент понеже е предизборна ситуация такива изказвания чух, че руснаците казват "с ума сошли". Включително и за руските самолети, има си международни норми, една седмица по-рано се задават полетите да го спазват, никой не е срещу тях. Непрекъснато се правят неща, за да има коментари. Иначе трудно мога да класифицирам хората от Афганистан като бежанци. Между Сирия и Афганистан има голяма разлика. Ние, бидейки на външната граница, сме длъжни да я пазим. А да преминеш една държавна граница е престъпление.

Подписката до вчера следобед бе подкрепена от 1100 човека.

Стотици на поход срещу трафика на хора

Стотици българи се включиха в "Похода на свободата", срещу трафика на хора. Той е част от международнатa инициатива, в която участваха 200 страни. Шествието в София тръгна от ъгъла на бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий". То трябва да завърши пред Народния театър, където всички участници ще изпишат номера на горещата линия за жертвите на трафика. Номерът е 0800 20 100 и е безплатен. На него могат да се подават сигнали за хора, които са жертви на трафик, както от тях самите, така и от техни роднини.

Чужденци с пищов нахлуха у дядо Стойко

Мигранти нахлуха в къщата на Стойко Купенов от село Тракийци, община Средец, съобщи Булфото. Населеното място с 5 жители се намира близо до граничната бразда с Турция. Под якето на единия от неканените гости стърчал кобур с пистолет, разказва ужасен старецът. Според него тримата мъже разбили катинара на тежката метална врата към пътя, а после нахлули в стаята, която обитава старецът. По неговите думи бежанците били добре облечени, носели якета с качулки, а на гърбовете си раници. Без да разбира и дума от това, което казват, Стойко им дал последните си 4 лева и хляб. След това 3-мата отпрашили в посока границата с Турция. Само час и половина по-късно втора група от пет мигранти влязла в имота на Купенов. За разлика от първите те предупредили за влизането си в къщата с викове още от двора. На тях дядото дал останалия му хляб и те бързо се изнесли.

Хванаха бус с 29 чужденци в Банкя

Бус с бежанци задържа полицията в района на Банкя вчера. В превозното средство са открити 29 души, пътували в нечовешки условия. Задържан е и шофьорът на буса, 34-годишен български гражданин. В буса е имало мъже, жени и деца, които са обяснили на полицията, че са от Сирия и Афганистан. Никой от тях обаче не е носил в себе си лични документи.
Бежанците са откарани в различни столични полицейски поделения, където разговорите с тях ще продължат, съобщи БНР. В централната част на София са задържани още 5-ма бежанци при акция на столичната полиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай