Китайски апарат кацна на Луната успешно

Апаратът ще събира около 4,4 кг. (2 кг) лунен материал

Китайски апарат кацна на Луната успешно | StandartNews.com

Китай отново се приземи на Луната. Апаратът “Chang'e 5” , който трябва да достави лунни почвени проби на Земята, е кацнал успешно на естествения спътник на нашата планета. 

„Chang'e 5“ докосна луната в 10:11 ч. EST (1511GMT, 23:11 ч. Пекинско време) близо до Монс Рюмкер, планина в Океана на бурите (или Oceanus Procellarum), съобщиха служители на CNSA. Скоро след това сондата използва слънчевата си мрежа и антена, за да започне работата си на Луната.

Ако всичко върви по план, спускащият апарат ще прекара следващите няколко дни, събирайки около 4,4 кг. (2 кг) лунен материал, пробивайки повърхността на небесното тяло на дълбочина два метра.

"Chang'e-5" бе изстрелян до Луната на 23 ноември 2020 г. от космодрума Wenchang. Целта на мисията е да събере лунна почва от района близо до връх Рюмкер от видимата страна на Луната и да я достави на Земята. Чрез изследване на пробите, учените искат да научат повече за структурата на естествения спътник на нашата планета и за геоложките процеси, които се случват на него.

На 28 ноември "Chang'e-5" навлезе в лунната орбита. В същото време орбиталният модул остана да се върти около Луната. След като лунният модул събере почвата, той трябва да опакова пробите в херметична капсула и след това да се върне в орбита. След скачване и двата модула ще отлетят обратно към Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай