Кирил Йорданов не се чувства виновен за самозапалването на Пламен

Кирил Йорданов не се чувства виновен за самозапалването на Пламен | StandartNews.com

Варна. Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов обяви, че не се чувства пряко виновен за самозапалването и смъртта на Пламен Горанов по време на протестите през февруари 2013 г. Това каза самият той в интервю по бТВ. Кирил Йорданов управлява морската столица близо 14 години с подкрепата на няколко различни партии, последната от които беше ГЕРБ.

"Безспорно това е травма за мен за цял живот – това, което се случи с този млад човек. В степента, в която искрено съжалявам за нещо, е че нямах възможност, това се случи в 7.20 ч., ако беше застанал там 30 минути по-късно, аз щях да мина край него и резултатът щеше да е абсолютно друг", каза тогавашният градоначалник на Варна.

Йорданов каза, че щял да обясни на активиста „неоснователността на тази негова мотивация" да иска от него да се оттегли. Овен това, той припомни данните на прокуратурата, според които пожарът е предизвикан неволно в резултат на „форма на самонадеяност" и Горанов не е искал да отнеме живота си.

Йорданов категорично отказа да поеме вината за смъртта на младия мъж и заяви, че е станал жертва на политическите борби в морския град, а и като цяло в държавата. Той определи изживяното през последната година и половина като „взрив на забавен кадър".

По думите му много от излезлите по улиците на Варна хиляди хора са имали искрен мотив, но в механизма, довел до увеличаването на сметките за ток през зимата на 2013 г., имало външна намеса.

„Аз мисля, че това беше една кулминация в една сериозна партийна битка, една битка за власт", посочи Йорданов. Той подчерта, че виковете „Мафия" са били срещу електроразпределителното дружество в региона, но 200 души извън основния протест са викали под прозорците му. По думите му имало и хора, докарани от други населени места.

Бившият кмет подчерта, че от 1999 г. до края на 2009 г. Варна изкачвала нови стъпала в своето развитие: „Аз не твърдя, че съм бил успешен кмет, участвал съм и съм управлявал в един успешен период на Варна".

От 2010 г. обаче започнал срив, който съвпаднал с изострената междупартийна битка между ГЕРБ и БСП. Така в крайна сметка „беше създадена обстановка, на фона на която личната саморазправа настъпи убедително и окончателно", каза Кирил Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай