Хора живели през ледената епоха? Откриха стъпки отпреди 23 000 г.

Откриването на човешките отпечатъци е решаващо за дебата, който се води за пристигането на хомо сапиенс в Америка

Хора живели през ледената епоха? Откриха стъпки отпреди 23 000 г. | StandartNews.com

Отпечатъци от стъпки, датиращи отпреди около 23 000 години, бяха открити в югозападната част на САЩ, съобщава ново научно изследване. Това навежда на мисълта, че заселването на Северна Америка с човешкия вид е започнало преди края на последната ледена епоха, предадоха световните агенции.

Отпечатъците от стъпки са били оставени по онова време в кал на бреговете на езеро, което днес е пресъхнало. То е отстъпило място на пустиня от бял гипс, намираща се в Ню Мексико в националния парк Уайт сандс. С времето седименти са запълнили отпечатъците и те са се втвърдили, като по този начин са били съхранени, докато накрая ерозията е разкрила отново тези нови свидетелства от миналото за голямо удоволствие на учените.

"Много от следите изглежда са на подрастващи или на деца. Големите отпечатъци от стъпки на възрастни са по-малко", казват авторите на изследването, публикувано в американското научно издание "Сайънс", пише dir.bg.

Следи от животни, мамути и праисторически вълци, също са били идентифицирани. Някои, като например следи на гигантски ленивци, са дори от една и съща епоха като човешките и са в съседство с тях на бреговете на езерото.

Откриването на човешките отпечатъци е решаващо за дебата, който се води за пристигането на хомо сапиенс в Америка - континента, който последно е бил населен от нашия вид. Датирането на следите в Уайт сандс показва, че хората са били част от картината още преди 23 000 години, като има доказателства, че това обитаване се простирало приблизително през две хилядолетия, подчертава изследването.

В продължение на десетилетия най-често приеманата теза беше за населяване откъм източен Сибир, при което наши предци са прекосили така наречения сухопътен мост, който е днешния Берингов проток, за да пристигнат в Аляска и после да се разпрострат на юг.

Археологически доказателства, сред които върхове на копия, служещи за убиване на мамути, дълго време навеждаха на мисълта, че населяването датира отпреди 13 500 години и е асоциирано с Кловис - културата, носеща името на град в Ню Мексико и смятана за първата американска култура, от която произхождат америндианците. Този модел на примитивната култура Кловис е поставян под въпрос от 20 години с нови открития, които изместиха назад във времето първите заселвания, но обикновено датата не беше местена повече от 16 000 години, тоест след края на последната ледникова епоха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай