Кебапчета в базата на властта

Кебапчета в базата на властта  | StandartNews.com

Славата на прословутото депутатско кюфте е вече в сянката на премиерското кебапче в базата на властта край морето - "Евксиноград".

 

За празника на Свети Трифон Зарезан, който по традиция се прави до избата и сред бившите царските лозя, кулинарната майсторка Пенка Радева хвърли на скарата 400 кебапчета и 200 кюфтета, които с екипа си приготвя цяла нощ. Най-голям почитател на вкуснотиите още от лятото е премиерът Пламен Орешарски. Те са единствената мръвка, която го изкушава след любимата му риба. Със зарязването на лозята, които в резиденцията се ширят на 104 дка, се разля шардоне собствено производство за гостите. Почитателите на червеното вино се насладиха на каберне совиньон. От този сорт има няколко пръчки и домакините пълнят малка бъчва, която е специално за Трифон Зарезан. Кебапчета на корем, при това безплатни, и вино имаше за всички, които напълниха министерската база. Още повече, че край морето беше слънчево и топло - 14 градуса като през пролетта. Да уважи празника и домакините дойдоха шефът на ВМС контраадмирал Румен Николов и офицери от флота.

 

Зам. областният управител Димитър Чутурков и управителката на "Евксиноград" Меглена Роева зарязаха по обичай лозята. Отец Добромир отслужи водосвет. "45 тона вино са налели от реколта 2013 в единствената държавна изба у нас", каза главната техноложка Нели Тодорова. Сортовете са врачански мискет, шардоне, ризлинг, траминер, мускат отонел. Половинвековните бъчви са наредени на три етажа под земята в избата, създадена по времето на Фердинанд. Първият неин управител е Янко Забунов. Тази година има около 10% увеличение на вината с прочутата марка "Евксиноград". Най-бързо свършва врачанският мискет, любим на Тодор Живков. Цената на бутилката е 11,90лв. Двайсетгодишният евксиняк, конякът, който се произвежда в избата, струва от 32 до 57 лева. Два вида ракия също се правят в резиденцията - млада и резерва - истински еликсир, само от грозде.

 

Плевнелиев дегустира край Плевен

 

Росен Плевнелиев заряза лоза край Плевен в първия център на лозарската индустрия у нас след Освобождението. Той извърши свещенодействието с ножица в ръка в масива на професионалната гимназия по лозарство и винарство, изпълнявайки прилежно наставленията на експерти. Президентът дегустира бяло и червено вино, собствена реколта, в избата на плевенския Институт по лозарство и винарство, който е пети по рода си в света. Влизайки сред прашасалите бутилки на избата, Плевнелиев веднага забеляза розовата плесен по тавана на подземието. Шефът на института Иван Пачев обясни, че тя е благородна и специално донесена миналия век от Унгария. "И някой хора са така", показа чувство за хумор президентът и посъветва домакините да пазят розовата плесен.

 

Баба на 92 спечели конкурс за вино

 

92-годишната Трифонка Иванова, по-известна като баба Финка, спечели голямата награда на конкурс за най-добро домашно вино, организиран от клона на научно-техническите съюзи в Монтана. Старицата се облече в народна носия и дойде да си получи наградата. Тя отглежда сама 1,2 дка лозе в местността Парта край Монтана. Баща й и дядо й също са били известни винари в града. 32 винопроизводители от града представиха 39 червени и 13 бели вина за конкурса. Енолози дадоха първото място за най-добро червеното вино на Валентин Еленков. То е произведено от три сорта грозде - каберне, мерло и мавруд в равни количества.

 

Брестник избра Бареков за "Цар на лозята"

На празника на виното в пловдивското село Брестник Николай Бареков беше избран да наследи подрязването на лозите след Иван Славков. Лидерът на "България без цензура" бе там с Росен Петров. Двамата поведоха празничното хоро. "Избрах да съм тук, въпреки че имах още две покани, защото това е моят роден край. "Конушенската група" бяха сред първите хора, които ме подкрепиха, когато бях отчаян и на кръстопът след костинбродската афера. Казаха ми: "Вдигни се! Страната има нужда от хора като теб" - и аз го направих. Оказа се, че този ход е правилен за мен, като виждам тази огромна подкрепа на хората, където и да отида", поздрави местните Бареков. "Дойдох да почерпя мъдрост от вас. Когато казах, че искам да управлявам, ми отвърнаха "Много искаш!". Ако съм при обикновените хора и слушам техния глас обаче, това ще се случи. Народът заслужава управление със социална политика, обърнато към майките, пенсионерите и работещите, допълни лидерът на "България без цензура".

 

"И аз живея в село, подобно на вашето - Филиповци", заяви Росен Петров. Той обясни, че отишъл в партията на Бареков, след като чул на неговия конгрес идеята за национално обединение. "Нека не се делим вече. Ние сме едно семейство, една кръв и едни гени", призова новото попълнение на "България без цензура" и отсипа от бъклицата вино в памет на всички загинали във войните герои от селото.

 

Китай пита за гъмза

 

Цял Сухиндол се издокара с народни носии за Трифон Зарезан и дори липсата на сняг през февруари не попречи на старите лозари да зарежат лозята и да се почерпят, така както само те знаят. На гости им дойде самият министър на земеделието Димитър Греков. Колата му беше посрещната в центъра на Сухиндол от уникална руска джипка, украсена с лозови пръчки и червени балони във формата на сърце, за да не се забравя, че освен лозарите, на 14 февруари празнуват и влюбените. Министърът получи бъклица червено вино и покана да се влее в шествието от центъра на Сухиндол до лозето в местността Върбака. "Нека да е берекет, гроздата да са пълни и виното да е от най-хубавото", нарече министърът, преди да зареже първата пръчка в лозето. "На 26 февруари ще бъде разписана Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на стойност 260 милиона лева", обяви още Греков. "Китай се интересува от нашите вина, но за да стъпим трайно на техния пазар, трябва още по-силна реклама". През 2012-а страната ни е изнесла 60 милиона литра вино, а през 2013 - 137 милиона. Руски, китайски и френски инвеститори са вложили парите си в лозарство в Ломския и Варненския регион. "Българското вино има балансиран характер и състав от органични киселини, което го прави търсено в цял свят. То има изключително много награди и въпреки това се нуждае от реклама. Затова и в тази програма сме отделили средства за това", каза министър Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай