7 стъпки към щастието през 2020

Казвайте по-често - Благодаря

7 стъпки към щастието през 2020 | StandartNews.com

В края на всяка година правим равносметка и се каним през следващата да продължим като по-добродетелни личности. Дали това ще се случи, ще стане ясно след 12 месеца. А дотогава – за да не заприличаме на Бриджит Джоунс, която напразно пише дневници и постоянно върши глупости – ви предлагаме серия от възможности за промяна, събрани от економибг. Те със сигурност ще направят битието ви по-приятно и не е изключено да постигнете непосилната му лекота.

1. Казвайте по-често „благодаря“. Благодарихте ли на някого днес? Колко често казвате „Благодаря“? Всеки ден е безценен подарък. Единственият, който имаме сега и единственият адекватен отговор на него е благодарността. Ако се научим да благодарим - все едно дали е първият или последният ден в живота ни, ще прекараме този ден наистина добре. Благодарете за нещата, които имате в живота си, и тогава ще имате истински добър живот.

2. Забавете темпото. Живеем в свят, обсебен от скоростта, от правенето на всичко възможно по-бързо и влагането на възможно по-малко време. Всеки момент от деня се усеща като надпревара с времето. Ако искаме да направим нещата по-добри, какво правим? Забързваме ги. Днес четем бързо, ходим бързо, отиваме на бързи срещи, и дори можем да запишем курс за „бърза“ йога. И това главозамайващото препускане в ежедневието ни пречи да видим вредите, които забързаният живот ни нанася. На здравето ни, на храненето ни, на работата ни, на връзките ни, на околната среда и на обществото... Препускаме през живота си, вместо да го живеем. Живеем забързан живот, вместо добър живот. Фокусът на развития свят върху скоростта вреди на здравето, продуктивността и качеството на живот. Възможно ли е обаче да се освободим от това мислене?

3. Простете на хората, които ви нараняват. Хората се държат лошо с нас, защото страдат. Защото те самите изпитват болка. Единствената причина да ни нараняват е, че те самите са наранени дълбоко в себе си. Държат се злобно, унизително и лошо, защото те самите не се чувстват добре. Човек, който се чувства добре, не изпитва необходимост да вреди на другите и да ги наранява. А когато се сблъскаме със злобен човек, най-доброто нещо, което можем да направим е да погледнем отвъд тяхното поведение, да проявим състрадание и да им простим...

4. Покажете емоциите си. Начинът, по който изглеждаме и се държим в обществото, понякога е коренно противоположен на това, което чувстваме и таим дълбоко в себе си. Тази кратка и забавна анимация ни кара да се замислим за емоциите и чувствата, които изпитваме в живота си. Емоции, които често прикриваме, страхувайки се да не изглеждаме смешни, незрели, слаби, уязвими... Емоции, които прикриваме под умели поставени маски. И какво, ако ги покажем?

5. Отпуснете му края. Ще ми стигне ли времето, ще се справя ли с тази задача, ами ако се проваля, ами ако загубя работата си, ще срещна ли човека за мен, ами ако ме изоставят... Всеки от нас си е задавал тези или поне някои от тях в определени моменти от живота си. И всеки от нас е изпадал в онова познато състояние на „лудост“, в което му се е искало да изпусне парата, да зареже всичко, да избяга, да забрави, да се изключи...  Как да се чувстваш балансиран, когато нищо в живота ти не е балансирано? Как да не полудееш? Какво, мислите, ще се случи, ако загубите контрола и му отпуснете края? Всъщност нищо лошо. Моментите на „лудост“ са нормални за всяко човешко същество. 

6. Не се опитвайте да се харесвате на всички. Можем да променим света. Можем да се харесваме на всички. Но не можем да постигнем и двете едновременно. Популярният експерт по лидерство Робин Шарма коментира, че не бива да се стремим към това. Искаме хората да харесват постовете ни във Фейсбук, да ни следват, искаме всички около нас да ни се възхищават.  В съвременния свят малцина са хората, които нямат проблем с харесването в обществото. И това е една от причините да постигнат велики неща. Всеки визионер е бил обект на подигравки, преди да се спечели почит и уважение - Стив Джобс, Илон Мъск, преди тях - Едисън, Винсент ван Гог, Хенри Форд...  Ако искате да оставите наистина голям отпечатък върху човечеството, не трябва да позволявате на негативната настройка на масата да ви отказва от вашите амбиции и мисия. Дори и хората да не приемат или разбират вашата идея, дори и да ви се присмиват, вие просто трябва да продължите. Докато не съзрат величието на това, което правите. 

7. Не спирайте да търсите. Търсачите в живота са хора, които имат безграничен ум, огън в очите, нестихващо любопитство. Хора, които искат да опознаят света. Хора, които обичат науката, промяната, вдъхновението, дизайна, креативността. Хора, които предизвикват статуквото, които непрекъснато подобряват нещата, които никога не се предават. Бъдете един от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай