Кайсиите поддържат кожата гладка и сияйна

Фибрите в плода пък нормализират киселинността на стомаха и контролират нивата на кръвната захар

Кайсиите поддържат кожата гладка и сияйна | StandartNews.com

Кайсиите са богат източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Този плод е богат на бета-каротин, флавноиди и витамини. Благодарение на това кайсиите предотвратяват възпаленията в червата, укрепват имунната система и забавят процеса на стареене. Te също помагат за подобряване на състоянието на очите, спират промените, свързани с възрастта и са полезни за предотвратяване на зрителни увреждания.

Всичко това се дължи на високото съдържание на витамините А, С и Е, които овлажняват и подхранват кожата, тя става гладка и сияйна. А фибрите, съдържащи се в кайсиите, нормализират киселинността на стомаха и контролират нивата на кръвната захар, а също така подпомагат чревната микрофлора.

Този сезонен плод може и да носи незаменими ползи за организма, но диетолозите изтъкват и някои противопоказания, свързани с редовната му консумация. Те отбелязват коварното за здравето съдържание на кайсиите - не става дума за плода, а за ядките, които някои хора харесват. В никакъв случай не трябва да ги ядете, защото съдържат амигдалин, който се превръща в циановодородна киселина в хранопровода, което – макар и в много редки случаи, може да доведе до отравяне, пише БГНЕС, цитирайки РИА Новости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай