Кайсиите. Дар от Бога за сърцето

Този плод заслужава специално внимание

Кайсиите. Дар от Бога за сърцето | StandartNews.com

Този плод заслужава специално внимание както заради вкуса, така и заради качествата, които притежава. Кайсиите съдържат широк спектър от хранителни вещества и витамини, които подпомагат здравето в много отношения.

Те са богат източник на витамините А, С, К, Е, ниацин, минералите калий, мед, манган, магнезий, фосфор, желязо, натрий, йод. Кайсиите са много богати също така на фибри и антиоксиданти. Освен това имат свойството да хидратират тялото благодарение на високото си съдържание на течности.

Високите нива на диетични фибри премахват излишния холестерол от артериите, намаляват напрежението върху сърцето. Калият в кайсията регулира баланса на вътреклетъчните и извънклетъчните нива на водата, като по този начин регулира и кръвното налягане. Половин чаша нектар от кайсия осигурява на тялото 10% от препоръчителното количество калий за деня.

Торта Павлова

Продукти: сметана - 600 г, нишесте - 2 с.л., кайсии - 400 г, пудра захар - 4 с.л., оцет - 2 с.л. ябълков, захар - 300 г, яйца - 5 бр. белтъци, лешници - 50 г смлени

Приготвяне: Нишестето се смесва с оцета. Белтъците се разбиват на сняг, като постепенно се добавя захарта. Добавя се нишестето с оцета и внимателно се разбърква.

В тава, постлана с хартия за печене, се слагат белтъците, като се оформя красива купчина с диаметър 25 сантиметра. С долната страна на лъжица се оформят красиви вълни.

Поръсват се с половината лешници и блатът се пече 1 час на 140 градуса. Фурната се изключва, вратичката се отваря и блатът се оставя да изстине напълно във фурната.

Кайсиите се разрязват на половинки, костилките се отстраняват. Една трета от плодовете се пасират и се смесват с пудрата захар. Добавя се сметаната и се разбърква внимателно.

Останалите кайсии се нарязват на резенчета. Блатът се слага в голяма чиния, отгоре се слага кайсиевата сметана и се украсява с резени кайсии и с останалите лешници.

 

 

 

С розе и сметанов сладолед

Продукти: кайсии - 700 г, вино розе - 750 мл, пудра захар - 200 г, сладолед - 6 топки

Приготвяне: Виното се смесва с пудрата захар и се загрява на бавен огън до пълното разтваряне на пудрата захар.

Кайсиите се разрязват на половинки, костилките се махат, добавят се към виното и се задушават на бавен огън 15 минути.

Кайсиите се слагат в голяма чиния. Сиропът се оставя на котлона и се кипва на максимална мощност.

Котлонът се намалява и сиропът се вари 10 минути. Кайсиите се заливат със сиропа, оставят се да се охладят и се сервират с топка сладолед.

 

 

 

Лесна торта

Продукти: яйца - 2 бр., захар - 120 г, заквасена сметана - 200 г, зехтин - 100 мл, ванилия - 1 ч.л. екстракт, брашно - 260 г, бакпулвер - 2 ч.л., сол - 1/4 ч.л., кайсии - 350 г, кафява захар - за поръсване, пудра захар - за поръсванеКайсиева заливка: кайсии - 400 г, захар - 50 г

Приготвяне: Фурна - 180 градуса; Кръгла форма с ринг, намаслена и покрита с хартия за печене. В купа се поставят яйцата и захарта и с миксер се разбиват до побеляване. Добавя се заквасената сметана, зехтинът, ванилията и солта. Разбиват се само докато се комбинират съставките. През сито се прибавя брашното и бакпулверът.

Разбива се леко с миксер, докато се смесят продуктите. Половината от кайсиите се разрязват на големи кубчета, а другите - на половинки. Половината от сместа се изсипва във формата за печене, отгоре се разпределят на случаен принцип кайсиите кубчета, залива се с останалата смес, заглажда се и се поставят половинките кайсии, но с хлътналата си страна нагоре - в кръг. Ако не са достатъчно, се добавят още малко кайсии. Посипват се с малко кафява захар.

Пече се на 180 градуса за около 40-45 мин без вентилатор. Когато е готов и изпечен плодовият сладкиш, се изважда и се оставя да се охлади за около 20 мин и се изважда от формата. Охлажда се напълно.

Заливка: Останалите кайсии се поставят в блендер или пасатор със захарта и се смилат на пюре. Готовият сладкиш се посипва с малко пудра захар, реже се на тортени парчета и се залива със заливката от смлени кайсии.

 

 

Домашен нектар

Продукти: кайсии - 4 кг, захар - 1 кг, вода

Приготвяне: Почистените от костилките кайсии смелете през мелачка, която отделя люспите. Полученото кайсиево пюре сипете в тава. Отделно сварете захарен сироп от захарта и водата.

Оставете го леко да се охлади и сипете при кайсиевото пюре. Долейте толкова захарен сироп, че да се получи желаната от вас гъстота на нектара. Разбъркайте го добре, разсипете в бутилки и ги затворете хубаво. Стерилизирайте нектара от кайсии за 5 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай