Каузи със сърце

Каузи със сърце | StandartNews.com

Една майка прегърна отново децата си след повече от месец раздяла. Гергана Червенкова ще се прибере у дома, след като Софийският апелативен съд я освободи под гаранция. С което вероятно роди прецедент - решение на магистрати да бъде посрещнато с аплодисменти в самата съдебна зала. А това до голяма степен се дължи и на медиите, които прегърнаха каузата на Гергана. И по този начин доказаха, че действително са четвърта власт - можеща не само да посочва нередности, но и да променя. Не само да сваля министри, а и да превърне в свой център съдбата на един обикновен човек. И да направи така, че и властта да я вземе присърце.

Едва ли съдебното решение щеше да бъде същото, ако едно тв предаване не бе подело темата за свободата на Гергана. Ако Слави Трифонов не бе подел кампания в защита на обвинената от САЩ българка, чиято екстрадиция се иска без ясни доказателства, най-вероятно тя все още щеше да чака в ареста решаването на съдбата си. Твърде е възможно дори да бяхме я екстрадирали - институциите у нас твърде често са доказвали, че обикновеният човек е само бурмичка, чиято съдба зависи било от придвижването на куп бумаги, било от нечии глобални политически интереси. В наша власт е да променим това. Всъщност именно това е мисията на медиите - да отстояваме права, за които власт и институции рядко се сещат, твърде често пренебрегват и когато това се случи, най-вероятно се надяват просто да замажат нещата. Да направим така, че ничия съдба да не бъде пречупвана заради административен, полицейски или друг произвол. И каузите, които прегръщаме в тази посока, често правят повече за промяната на страната ни, отколкото политиците. Защото позволяват на хората да повярват - и в нас, и в себе си. Защото увеличават хоризонтите на надеждата и показват как нещата могат да се случват, ако достатъчно много хора застанат зад тях.

Не за първи път една медия променя човешки съдби - вероятно го правим всеки ден. Понякога - незабележимо. Друг път - с щурм. Преди години успяхме да спасим седем човешки живота с кампанията "Не сте сами", която "Стандарт" поде и към която се присъединиха десетки други медии. Именно благодарение на нея медиците ни се върнаха от Либия живи и здрави, след като гузното мълчание и съглашателството на управляващите тогава вече ги бе обрекло на затвор, а може би и на нещо по-лошо. Защото на институциите рядко им пука - за тях съдбата на един човек е статистическа грешка. Съдбата на седмина - също. Не им пука и какво ще се случи с Гергана, когато тя бъде предадена по етапен ред на Големия брат. На тях никога не им пука, когато сбъркат, освен ако от това не произлезе скандал в медиите. И именно затова трябва по-често да търсим и отстояваме такива каузи. Защото те носят сърце. Защото именно така правим възможни добрите новини, от които обществото ни толкова неистово се нуждае - като не просто ги отразяваме, а ги създаваме сами. Като показваме на институциите, че хората не са кукли на конци, чиято съдба могат да решават безнаказано. Че никое човешко право не може да бъде пренебрегвано и е недопустимо да погазваш с ботуши човешки съдби. Няма по-важна кауза от това. Защото без нея всички останали се обезсмислят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай