Касата отряза сърцата на децата

Догодина поема лечението на будната кома

Касата отряза сърцата на децата   | StandartNews.com

София. Част от децата с болни сърца могат да останат без лечение догодина. Причината е, че здравната каса е отрязала от финансиране специалните клапи, които им се поставят. За това алармираха пред "Стандарт" лекари от Националната кардиологична болница.

Ден, след като касата се похвали, че поема плащането на нови заболявания и импланти се оказа, че от списъка й са изпаднали някои стари. През следващата година пари не са заделени за така наречените кондюити за деца. Това са изкустени изделия, които се състоят от протеза и биологична клапа. В момента те се плащат от касата по 3600 лв. За догодина обаче са извън списъка с изделията, които ще се покриват. Той е публикуван на сайта на институцията. В него фигурират само кондюити за възрастни хора. Така излиза, че догодина родителите на болните деца трябва да намерят близо 4 хил. лв., за да платят лечението им.

От касата ни обясниха, че най-вероятно са изпуснали тези клапи от списъка и ще го допънят, дано да е така, иначе обричаме децата, казаха лекарите. Според тях на година от подобни операции се нуждаят 30 деца в страната. В същото време догодина касата е предвидила да финансира бутикови клапи за супер извънредни случаи. Става дума за така наречените транскатетърни клапни протези. Те се поставя в много редки случаи и то на много възрастни хора, обясниха кардиолозите. Една такава клапа обаче струва 50 000 лв.

Добрата новина е, че догодина здравната каса ще поеме лечението на хората в будна кома. Това ще става по нова пътека, която вече е заложена в наредбата за дейностите, които покрива фонда. Наредбата е номер 40 и се изготвя от здравното министерство.


Лечението на спешни пациенти е под въпрос

От догодина към здравната каса преминават редица дейности, за които сега е плащало здравното министерство. Това предвиждат промени в Наредба 40. Сред тях са ин витрото, интензивните грижи, ваксините, диспансеризацията на психично болните и на кожните болести. Промени в реда за ин витро няма да има. Хората пак ще се подават документите във фонда, единствената новост е, че трябва да са здравноосигурени.

Проблеми обаче може да се появят с интензивното лечение. Касата има право да плаща само за хора с редовни здравни вноски. В болниците обаче могат да попаднат и пациетни, които са с опасност за живота, а не са осигурени. Тогава не е ясно кой ще им плати лечението. По закон клиниките не могат да откажат прием, а касата не може да им плати разходите. Заради това досега интензивните състояния бяха към здравното министерство. Друг проблем е, че парите, които досега са отивали в най-елтните болници в страната, сега ще се дават на повече клиники. Това пък едва ли ще се отрази добре на големите държавни лечебници, които винаги отнасят най-тежките случаи. От лекарския съюз са съгласни с прехвърлянето на дейностите, но смятат, че парите на касата за това няма да стигнат. В момента са предвидени 40 млн. лв., трябват поне два пъти повече, твърдят медиците.

От догодина неосигурените бременни ще имат право на безплатни прегледи, които плаща касата, предвижда още Наредба 40. По закон обаче касата няма право на това. Аналогично е положението с неосигурените психично болни и хората с половопрдавани болести като сифилиса. Всички те се прехвърлят от министерството към касата. Това не е лошо, стига да има кой да плаща за хората без осигуровки. Ако министерството абдикира от тази функция, положението ще стане страшно, категорични са специалистите.

Друг проблем в готвените промени е разделянето на някои клинични пътеки на "тежки" и "леки". Пример за това е пътека номер 184 за животозастрашаващи инфекции на меките тъкани. Специалистите обаче питат как едно животозастрашаващо състояние може да бъде леко. Според тях подобни промени са и показател, че фържавата се е отказала от въвеждане на ДСГ. Защо иначе да се фокусира върху дробене на пътеките, казват те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай