Касата орязала прегледите заради преразход

Касата орязала прегледите заради преразход | StandartNews.com

София. Орязаният брой талони за безплатни прегледи за догодина е заради преразход в направленията през тази. Това стана ясно от интервю на шефа на здравната каса д-р Пламен Цеков пред БНР.

Тази година има преразход на направленията за специалисти и затова за следващата година сме заложили брой като през 2011 г., заяви той. Според него, ако има недостиг, винаги има възможност да се реагира, защото касата разполагала с резерв.

С по 400-500 хиляди са орязани направленията за лекар за следващата година, както при джипитата, така и при специалистите. За общопрактикуващите лекари предвидените пари са 177 млн. лв. С тях се очаква джипитата да направят 21.5 млн. прегледа, което е с около 400 000 по-малко от очакваните за тази година.

Общо 188 млн. лв. са средствата за специализирана извънболнична помощ догодина. Тези пари са с 11 млн. лв. повече в сравнение с тази. Заложените прегледи обаче се намаляват с около 500 хиляди - от 17 134 317 през тази година на 16 641 317 за 2013 г., пише в разчетите на касата и лекарския съюз.

Повечето пари касата ще употреби да увеличи цените, по които плаща на медиците - с около един лев при редица прегледи. По-малкият брой направления обаче ще накара хората да плащат по-често за доктор. пациентите и сега се оплакват, че талони няма. Според касата обаче проблемът е не в бройката, а в слабия контрол и злоупотреби от страна на медиците.

Догодина ще бъде завишен контролът върху изразходването на парите, защото има сигнали, че платени от Касата направления не са достигнали до пациентите, обясни д-р Цеков пред БНР.

Над 1.7 млн. са хоспитализациите през тази година, отчете още Цеков. Според него това е много. От март електронното пациентско досие ще бъде достъпно с персонален код или  с електронен подпис, съобщи още той. Според него за първи път има леко забавяне на темпа в ръста на лекарствата за домашно лечение. Тази година за лекарства за платени близо 520 млн. лева, което е близо 4% ръст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай