Кървав финал във Франция (ОБЗОР)

Кървав финал във Франция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Убиец на полицайка взе заложници в Париж, братята Куаши с 8 часа барикада в печатница

Нов черен ден на терор с две заложнически кризи преживя Франция. В сутрешните часове двамата нападатели на сатиричния вестник "Шарли Ебдо" Шериф и Саид Куаши, издирвани от два дни, се барикадираха в печатница недалеч от Париж, взимайки заложник. Няколко часа по-късно свързаният с тях Амеди Кулибали, убил ден по-рано полицайка в Париж, нападна еврейски магазин във френската столица и взе заложници. След няколко напрегнати часа френските спецчасти започнаха едновременен щурм срещу терористите в печатницата в Дамартен-ан-Гоел и в Париж. Операцията завърши с ликвидирането на тримата нападатели, както и със смъртта на поне четирима заложници. Един командос бе ранен в операцията край столицата, а при акцията срещу магазина за кашер стоки имаше четирима тежко пострадали.
Драматичните събития започнаха, след като стана ясно, че тази сутрин братята Куаши, които убиха 12 души при нападението на седмичника "Шарли Ебдо", са откраднали автомобил "Пежо" в градчето Монтани Сент Фелисите, на 50 км североизточно от Париж.

Полицията ги преследва по магистрала А2, а малко по-късно бе съобщено, че са взели заложник в печатница в Дамартен-ан-Гоел. Според "Фигаро" обаче братята изобщо не са знаели, че в сградата има трети човек. 27-годишният Лилиан написал смс на баща си, че се е укрил на първия етаж. "Мисля, че избиха всички, кажете на полицията да се намеси", написал мъжът. "Индипендънт" пък писа, че мъж на име Дидие твърди, че се е сблъскал лице в лице с единия терорист. Той имал уговорена среща в печатницата с нейния управител Мишел, но се сблъскал с тежко въоръжен мъж, когото помислил за полицай. Здрависах се с Мишел, както и с мъжа, който ми каза, че е полицай и ме отпрати с думите, че не убиват цивилни. След като си тръгнах, Мишел затвори вратата след мен, разказва мъжът. Районът веднага бе отцепен от многобройни въоръжени части. По пътищата в района военни и жандармеристи контролираха достъпа и спираха всички коли за проверка. На автомобилен път, свързващ тази зона с Париж, бяха разположени камиони на жандармерията. Местен жител разказа по телефона пред BFMTV, че местните хора стоят блокирани в домовете си. Той каза, че се намира на около 300 метра от мястото, където се провежда полицейската операция. Описа го като малка сграда в индустриална зона, която рано сутринта е обградена от полиция и хеликоптери във въздуха.

"Всички са блокирани в домовете си зад заключени врати", твърди очевидецът. Журналистка на Франс2 описа селището като призрачен град, в който всичко е затворено и никой не се вижда. Парижкото летище Шарл де Гол затвори две северни писти за пристигащи полети поради близостта им до мястото на операцията по неутрализиране на двамата заподозрени. Братята Куаши обявиха, че "желаят да умрат като мъченици".

Няколко часа по-късно стана ясно, че мъж е открил картечен огън в магазин за кашер стоки в Париж, ранявайки тежко един човек и взимайки петима заложници. Районът беше отцепен, а на място бяха изпратени екипи на спецчастите и жандармерията. Малко по-късно стана ясно, че нападателят е същият, който ден по-рано уби полицайка в парижкото предградие Монруж. Властите разпространиха снимки на мъж и жена, издирвани във връзка с нападението - на 32-годишния Амеди Кулибали и 26-годишната Хаят Бумедиен. Двамата са имали религиозен брак. Стана ясно също така, че Кулибали е свързан с Шериф и Саид Куаш. Те са били членове на една и съща джихадистка клетка и са се познавали. Кулибали заплаши да убие заложниците, които държи, ако полицията предприеме щурм срещу двамата братя Куаши.

Докато полицията се опитваше да разреши двете заложнически драми, се появиха и няколко фалшиви тревоги. Така например френските медии съобщиха за въоръжен мъж и евакуация на площад Трокадеро, но вътрешното министерство отрече. По-късно имаше информации за инциденти и в Руан. След близо 8 часа от началото на кризата в печатницата в Дамартен-ан-Гоел спецчастите щурмуваха сградата. Двамата заподозрени се опитали да напуснат печатницата и, излизайки, открили огън с автомати "Калашников" по полицаите. Това наложи незабавното им ликвидиране, каза източник, цитиран от АФП. Местни жители съобщиха, че най-напред са чули изстрели, а след това и експлозия. Един полицай бе леко ранен, а "заложникът", който поддържал контакт със силите на реда, бе изведен невредим.

Почти паралелно с щурма в печатницата започна и акцията срещу Амеди Кулибали, който държаше заложници в Париж. До снощи не стана ясно защо двете операции срещу терористите са започнали едновременно. Една от обсъжданите в медиите версии е, че в кашер магазина Амеди Кулибали е започнал да избива заложниците си. Първоначално се чуха поне пет експлозии и изстрели, но според жители от квартала операцията е траяла много кратко. Малко по-късно полицаите започнаха да извеждат заложници, като имаше подозрения, че техният брой е много по-голям от първоначално обявения. Убити бяха четирима заложници, както и похитителят Амеди Кулибали. Полицаята имаше подозрения за втори похитител, мъж от северноафрикански произход, който е избягал от местопрестъплението.

75 000 евро за брой на "Шарли Ебдо"

До около 75 000 евро достигна цената в eBay на екземпляр от броя на сатиричното списание "Шарли Ебдо" от 7 януари - деня, в който бе извършено нападението срещу неговата редакция. На първата страница има карикатура на писателя Мишел Уелбек, чийто роман "Подчинение" (Soumission) също излезе в сряда на пазара. Книгата разказва за Франция от 2022 г., когато президентските избори в страната са спечелени от мюсюлманин. До атентата тиражът на "Шарли Ебдо" възлизаше на около 60 000 екземпляра, които бързо се разпродаваха. Очаква се следващият брой да излезе в сряда както обикновено. Той ще е от осем, а не шестнайсет страници, но в едномилионен тираж.

Нова паника в Монпелие

Непосредствено след двата щурма за освобождаването на заложници Франция отново настръхна. Неизвестни лица взеха заложници в магазин за бижута, разположен в центъра на френския град Монпелие. Предполага се, че похитителите държат в плен един или двама души. Броят на похитителите не е установен. Мястото на инцидента е отцепено от силите на полицията, които предполагат, че целта на нападателите е извършването на грабеж и няма връзка с драматичните събития в Париж и околностите му.

Заплашвали и Зукърбърг със смърт заради Мохамед

Основателят и генерален директор на Фейсбук, Марк Зукърбърг, съобщи, че е получавал заплахи от екстремист от Пакистан, който се заканил да го осъди на смърт, след като социалната мрежа отказа да забрани съдържание, в което се съдържат шеги по адрес на пророка Мохамед. За това Зукърбърг написа в акаунта си във Фейсбук на 9 януари, два дни след бруталното нападение в редакцията на "Шарли Eбдо".

"Преди няколко години пакистански екстремист заплашваше да ме осъди на смърт заради отказа ми да забраня постингите за пророка Мохамед, които го оскърбявали", пише Зукърбърг.

"Като мисля за днешната атака и моя личен опит с екстремизма, това е, което ние всички трябва да отхвърлим - група екстремисти, опитваща се да заглуши гласовете и мненията на всеки друг по света", казва той. "Аз няма да позволя това да се случи във Фейсбук", уверява Зукърбърг и допълва, че се е ангажирал да изгради услуга, която дава възможност да се говори свободно без страх от насилие. Фейсбук винаги е била място, където хората от цял свят споделят своите виждания и идеи. "Ние следваме законодателството във всяка страна, но ние никога няма да позволим на една страна или група от хора да диктуват какво хората могат да споделят по света", допълва той.

Братята били в US черен списък

Братята Куаши са били смятани за терористична заплаха и са били включени в черен списък на САЩ, забраняващ им да летят през океана още преди атентата срещу "Шарли Ебдо". Шериф и Саид са били идентифицирани като потенциални екстремисти както от френските, така и от американските разузнавателни агенции, посочват британски медии. Това е станало приблизително около 2008 г., когато по-младият от братята - Шериф, е бил обвинен и осъден на затвор заради връзка с мрежа, изпращаща джихадисти да се сражават с американски войници в Ирак. Източници от Вашингтон посочиха пред Ройтерс, че и двамата братя са били включени в строго секретна база данни, съдържаща информация за 1,2 млн. възможни терористи, наречена TIDE, както и в друга, много по-малък "no fly" списък, поддържан от американския Център за наблюдение на тероризма. Според ABC News братята били в тези списъци "от години". Източници от западни разузнавания са заявили пред Ройтерс, че когато Саид се е върнал във Франция от Йемен през 2011 г., двамата братя се въздържали от прояви, които биха могли да привлекат вниманието на полицията или на спецслужбите. Освен това месеци преди атентата миналата сряда двамата не били смятани за приоритет от френските контратерористични агенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай