Картите паднаха: Ето защо Хари и Меган се скарали с Чарлз

Престолонаследникът се готвел да отнеме титлата "принц" на Арчи

Картите паднаха: Ето защо Хари и Меган се скарали с Чарлз | StandartNews.com

Принц Чарлз не иска двегодишният му внук Арчи да бъде принц, разкри The Mail on Sunday. Престолонаследникът даде ясно да се разбере, че синът на Хари и Меган няма да има място сред кралските особи след като седне на трона. 

Този ход е разгневил херцозите на Съсекс и се смята, че е предизвикал поредицата от ожесточени обвинения, които двойката отправя към Чарлз и кралското семейство. 

Принц Чарлз трябва да промени монархията, за да гарантира, че неговият двегодишен внук Арчи никога няма да бъде принц. Внук на суверена отдавна има право да бъде принц, но Чарлз е решен да ограничи броя на ключовите кралски особи, вярвайки, че обществеността не желае да плаща за постоянно разрастващата се монархия. Чарлз е казал на Съсекс, че ще промени ключови правни документи, за да гарантира, че Арчи не може да получи титлата, която някога би наследил по право, твърди източник, близък до двойката. Решението срина отношенията между Хари и неговите роднини. 

"На Хари и Меган беше казано, че Арчи никога няма да бъде принц, дори когато Чарлз стана крал", потвърди източникът.

Тази информация хвърля светлина върху една част от интервюто пред опра Уинфри, което дадоха Хари и Меган. В разговора с Опра Меган си спомни, че когато е била бременна, „те [кралското семейство] казваха, че не искат той да бъде принц“.

Тя продължи: „Знаете ли, другата част от тази конвенция е, че има конвенция - забравям дали беше конвенцията на Джордж V или Джордж VI - че когато сте внук на монарха, така че когато бащата на Хари стане крал, автоматично Арчи и следващото ни бебе щяха да станат принц или принцеса ... Но също така не е тяхно право да го отнемат.

Това озадачи кралските наблюдатели, които напомниха на Съсекс, че публично са декларирали, че не искат титла за сина си, който ще бъде известен като Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор.

Някои посочиха, че син на принц Хари - правнук на кралицата - няма автоматично право да бъде титулуван като принц или да получава обезщетение за сигурност. Но това беше, за да се игнорира истинската драма, която се развива зад кулисите. Тъй като Меган всъщност имаше предвид тайната новина, че Арчи никога няма да стане принц, дори когато Чарлз е крал.

Източникът казва: „Това е, което никой не разбра от интервюто. Истината беше, че Чарлз щеше да предприеме активни стъпки, за да лиши Арчи от титлата "принц".

Съществуващите правила за кралските титли са установени в Letters Patent от 20 ноември 1917 г.

В тях крал Джордж V, дядото на кралицата, позволи титлата принц и принцеса да се дава на децата на суверена, децата на синовете на суверена и най-големия жив син на най-големия син на принца на Уелс - в този случай, принц Джордж.

Принцеса Шарлот и принц Луис, дъщерята и по-малкият син на Уилям, получиха титлите си не по право, а като подаръци от кралицата, която издаде нови писмени правила през 2013 г. По същия начин Кбъдещият крал Чарлз ще има силата да промени указа на Джордж V както намери за добре.

Вътрешен човек каза: „Чарлз осъзнава, че обществеността не иска да плаща за огромна монархия и, както той каза, балконът в Бъкингамския дворец вероятно ще рухне."

Дори и сега не всички внуци на кралицата са титулувани принц или принцеса. Тъй като тя е дъщеря, а не син на суверена, децата на принцеса Ан нямат автоматично право на титлата.

Най-малкият син на кралицата, принц Едуард, сметна за разумно да не назовава дъщеря си и сина си като принцеса и принц. Вместо това те са съответно Дама и Виконт.

Източник на Двореца заяви: "Няма да спекулираме за наследяването или да коментираме слуховете, идващи от Америка."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай