Картелът погуби Ваньо Танов (ОБЗОР)

Картелът погуби Ваньо Танов (ОБЗОР) | StandartNews.com

Смъртта на Ваньо Танов няма да спре борбата със сивия сектор, контрабандата и корупцията. В това са убедени хората, които повече от 6 години работят с него в митниците. Танов е създал такава организация, че дори и след него агенцията да работи като швейцарски часовник, категорични са митничарите.

Внезапната смърт на 58-годишния началник на Агенция "Митници" Ваньо Танов е била причинена от масиран инфаркт. Преди да настъпи фаталният край, на Танов му прилошало и вдигнал високо кръвно. Според близки до него в последно време митничар номер 1 не обръщал почти никакво внимание на здравето си и работел под огромно напрежение. Една от причините е свързана с борбата му срещу картела на горивата. "Няма обективни причини да бъдат цените по бензиностанциите като тези в момента. Ако има един, който смъкне цените в цялата страна, както стана във Варна, и следващите ще го последват", коментира Танов дни преди да го сполети смъртта.

Прекомерна натовареност около следенето изкъсо на работата по противодействие на контрабандата на акцизни стоки и притесненията му за ширещата се корупция сред митничарите, е другата причина, твърдят близките му. Последното му се отразило изключително лошо, особено след последните случаи, когато бяха задържани над 10 митничари, уличени в далавери. През последните дни Танов имал сериозни здравословни проблеми и често вдигал високо кръвно. Бившият началник на антимафиотите имал намерение да предприеме кръстоносен поход срещу рушветчиите и да доведе до успешен край битката с противодействието на контрабандните канали. В амбицията си да постигне целите си, Танов изобщо не обръщал внимание на здравето си. Близките му го увещавали да си направи изследвания, но той ги уверявал, че е добре. Здравословното му състояние от няколко години не е добро. Преди 3 години той се размина на косъм със смъртта и претърпя три сложни операции на жлъчката в болница "Токуда". Интервенцията тогава бе извършена от едно от светилата в жлъчно-панкреатичната хирургия проф. Радослав Гайдарски и бе успешна. Заради усложненията, отслабването му и дългия болничен престой дори се появиха слухове, че е болен от рак. Това обаче категорично не е вярно.

Колегите му вчера обсъждаха с близките му дали да организират поклонение пред тленните му останки в църквата "Света София". Танов ще бъде погребан в любимия си град Русе, където е прекарал почти целия си съзнателен живот. Митническият шеф издъхна рано сутринта вчера, след като е бил докаран с линейка в критично състояние в "Токуда". Жизнените му сили го напуснали още преди да премине прага на болницата, довериха медици. Близките му са се обадили на тел. 112 веднага щом му прилошало в малките часове на деня. Преди да настъпи краят на живота му, Танов успя да постигне сериозен напредък в работата на митниците. През първия си мандат, въпреки сериозната съпротива, той се пребори да има директна връзка на митниците с акцизните складове за горива и да се отчита директно "на живо" цялото количество горива. През този му мандат митниците отбелязаха успехи в тази област, за което Танов бе похвален от премиера Бойко Борисов. "Рекордните над 4.565 млрд. лв. приходи от акциз не могат да се обяснят с икономически растеж", каза Ваньо Танов в началото на годината. "В развитите държави отбелязват ръст 0.2% до 1-2%. У нас увеличението за година е 11.8%! Това единствено показва, че в хазната влизат приходи, които години наред не са събирани. За 25 години такъв ръст не помним", подчерта тогава директорът на митниците.

Вчера в Агенцията бе тежък и тъжен ден. Колегите на Танов не повярваха на новината за кончината му. "Ваньо бе голям човек огромно сърце, а загубата му няма да се премине лесно. Той бе непоколебим с бандитите, но много добър с близките си", коментираха колегите на митничар номер 1.

Загубих скъп приятел

Бойко Борисов, премиер

Загубих скъп приятел, човек, на когото вярвах и можех да се доверя. През годините на общата ни работа в системата на МВР, както и като директор на Агенция "Митници", Ваньо Танов многократно доказа своя професионализъм, изключителна принципност и последователност. Той вървя по своя път с достойнство и чест и ще бъде помнен от приятелите и колегите си със своята решителност и всеотдайност, с която защитаваше интересите на България.

Достоен и честен човек,
постигна големи резултати

Владислав Горанов, министър на финансите

Генерала ще остане в паметта ни като достоен човек, мъжки отстояващ принципите си за честност, почтеност и справедливост. Изразявам скръбта на цялото Министерство на финансите за човека Ваньо Танов, с когото всички работеха в синхрон, пълноценно и с ясни приоритети. Ще си спомняме времето, в което Ваньо Танов ръководеше Агенция "Митници", с промените и реформите, които той предприе, за да може българската митническа администрация да заеме достойно място сред голямото митническо семейство. Под негово ръководство бързо и ефективно "Агенция "Митници" постигна резултатите, които обществото и държавата очакваха.

Свестен и благ

Симеон Дянков, бивш министър на финансите

Отиде си много свесен човек! Твърд с контрабандистите и политиците и много благ с хората около него. Голяма загуба за България. За последен път се видяхме през декември. Беше много горд от новите попълнения в митниците и как след 2-3 години ще са най-добрите в Европа. Говорихме и за пчели - Ваньо беше запален пчелар. Но най-вече за внук му Ваньо, отличен математик.

Последно хвана контрабандни цигари за 2 млн. лева

Една от последните успешни акции на митничарите под ръководството на Ваньо Танов бе залавянето на цигари за близо 2 млн. лева от Турция през Гърция към вътрешността на страната. На 26 януари на ГКПП Капитан Петко войвода служители от Митница - Пловдив извършват проверка на автоцистерна, управлявана от българския гражданин на влизане в страната ни от Гърция. При сканирането на автомобила с рентген митничарите установили несъответствие с декларирания товар - въглероден диоксид, както и наличие на правоъгълни пакети, наподобяващи стекове с цигари. При извършената допълнително щателна митническа проверка е установено, че в задния край на автоцистерната, зад кутия с измервателните уреди и изводите за зареждане и разтоварване, има скрита врата - вход към резервоара на автоцистерната. След отваряне на вратата в празния резервоар са открити тютюневи изделия. Установено е, че се пренасят 254 390 броя кутии цигари, от които 199 460 броя кутии с марка "COOPER"и 54 930 броя кутии с марка "R.G.D", всички без акцизен бандерол. Стойността на цигарите е 1 907 925 лв.

Генералът подготвял
книга за живота си

Пребори се с враговете си, но не и с болестта

Дни преди да издъхне, Ваньо Танов е споделил пред близките си приятели, че се готви да напише книга, в която да публикува най-интересните си професионални преживявания, съобщи ПИК. Намеренията му били да сподели любопитни факти от началото на кариерата си в МВР, в която изкачва йерархичната стълба от редови служител до шеф на ГДБОП. Работата му в митниците през двата мандата. Всъщност завръщането на Танов в митниците бе изненада за мнозина. И очаквано разпали страстите между политиците. Решението бе на служебния премиер Георги Близнашки. "Ваньо Танов е перфектен професионалист. Ако в началото имах някакви колебания с оглед на обществените реакции, сега съм сигурен, че това е правилният избор", аргументира се Близнашки. Преди да седне за пръв път в шефския стол на Агенция "Митници", на директорското място се изредиха трима души. Нито един от тях обаче не успя да постигне резултатите, които агенцията направи при управлението на Танов. Докато бе начело, си създаде репутация на единак, на безкомпромисен ръководител, готов да се изправи срещу цели браншове в името на държавния интерес. Освобождаването му от поста съвпадна и с много неприятен момент от личния му живот. Много пъти са се опитвали да клатят лодката, в която плува, но той така и не падна зад борда. Успя да пребори враговете си, но имаше тежък здравословен проблем. Известният с железния си характер Танов стисна зъби и бореше успешно болестта така, както и с всичко в живота си до днес.

Танов е от монтанското село Смоляновци. Завършва математическата гимназия в областния град, но заминава да учи в университета в Русе и животът му продължава там. В 30-годишната си професионална кариера той се доказва като човек с характер, за когото думата е закон. Расте бавно и постепенно в йерархията на криминалната полиция в Русе, докато достигне позицията шеф на антимафиотите. С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР. При смяната на властта през 2005 г. си тръгна от МВР и мина в запаса. На местните избори през есента на 2007 г. Танов бе издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но загуби. Две години по-късно премиерът Бойко Борисов го направи шеф на митниците. В тази роля Танов няколко пъти влиза в конфликти с вицепремиера Цветан Цветанов. Името на директора на митниците бе замесено в скандал с изтекли записи на телефонен разговор между него и Бойко Борисов за покойния бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата. Стигна се до разследване, което обаче бе спряно от прокуратурата, защото стана ясно, че записът е манипулиран.

Трима се борят за стола му

Трима души се борят за овакантения пост на внезапно починалия от масиран инфаркт шеф на митниците Ваньо Танов, твърдят запознати. Става въпрос за началника на столичната митница Стефан Златков, зам.-шефа на столичната митница и последен шеф на митница Свиленград, преди да я закрият, Юлиан Мирков и шефа на юридическия отдел на агенцията Елена Кирилова. Все още не е ясно към коя кандидатура ще се наклонят везните. Според колегите им и тримата отишли в агенцията още в ранни зори в понеделник, след като се разбра трагичната новина за смъртта на Танов и очакват решение кой от тях ще бъде назначен за временно изпълняващ длъжността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай