Кърк Дъглас - Спартак forever

Кърк Дъглас - Спартак forever | StandartNews.com

Преди дни сп. "Пийпъл", без да иска, изпроводи от този свят Кърк Дъглас, който след три дни ще навърши 98. Да е жив и здрав!

Роден под името Исур Даниелович Демски на 9 декември 1916 г. в Амстердам, щата Ню Йорк.

Родителите му са евреи емигранти от бившия СССР, днешна Беларус. Чичо му по бащина линия се установява в Америка преди тях и се преименува на Демски. Кърк също се подвизава като Изи Демски и официално приема имената Кърк Дъглас, преди да постъпи във флотата по време на Втората световна война.

Висок е 1,75 см

Баща е на актьора Майкъл Дъглас

Прочут е и с характерната си трапчинка на брадата.

Кърк е на 17-о място в списъка на 100-те най-добри актьори за всички времена на американски филмов институт и един от единствените двама останали живи в този списък. Другият е Сидни Поатие.

Неговото име се свързва най-вече с главната роля във филма "Спартак". Други известни негови филми са "Одисей" и "Викингите".

Баща му бил търговец на коне в родината, в Америка бил доведен до просешка тояга. "Баща ми беше вехтошар, а аз бях син на вехтошар", ще признае по-късно в биографията си Кърк Дъглас.

Като дете той продава закуски на работниците в мелницата, за да припечели за хляб и мляко.
По-късно доставя вестници и минава през 40 местоработи, докато стане актьор.

Живеейки в семейство с 6 сестри, той споделя, че нямал търпение да се измъкне от дома.
В гимназията участвал в училищни пиеси и открил, че призванието му е да бъде актьор.

Талантът му е забелязан в Американската академия по драматични изкуства, където получава специална стипендия. Състудентка му е Бети Джоан Пърски, известна като Лорън Бакол.

Дъглас се включва към военноморските сили през 1941, но е освободен през 1944 г., защото пострадал. На 3 май 1943 г. той вижда Даяна Хил, негова съученичка от академията, на корицата на сп."Лайф". Като видял снимката, казал на колегите си моряци, че ще се ожени за нея. На 2 ноември същата година двамата се внечават. Имат двама сина - Майкъл, роден през 1944 г., и Джоел, който се появява на бял свят три години по-късно. Даяна и Кърк се развеждат през 1951-ва.

След това Кърк се жени за продуцентката Ан Бюджънс през 1954 г., от която има още двама сина - Питър, също продуцент, и Ерик, актьор. Ерик умира от свръхдоза на 6 юли 2004 г.

След войната Кърк се връща в Ню Йорк и работи в радиото, театъра и предимно в реклами.
Пробивът на сцената идва с Kiss and Tell, след което валят покани за още роли.
Той смятал да си остане театрален актьор, но Лорън Бакол му помага да получи първата си екранна роля във филма на Хол Уолис "Странната любов на Марта Айвърс" през 1946 г.

Налага имиджа си на як мъжага с ролята си на егоистичен баксьор в "Шампион". След това кариерата му тръгва така, че все играе "кучи синове".

След години прави филмова компания, която нарича на майка си "Брина къмпъни".

Бродуейският му дебют е в пиесата на Чехов "Три сестри", продуцирана от Катерин Корнел.

Превъплъщава се във Винсънт Ван Гог в лентата "Страст за живот" от 1956 г., снимана във Франция. Кърк не само външно заприличва на гениалния художник, но успява да извади на бял свят вътрешните му вълнения. Печели "Златен глобус" за тази роля.

Кърк Дъглас купува правата върху романа "Полет над кукувиче гнездо" от Кен Киси и го превръща в пиеса през 1963 г., в която играе.
Постановката се върти на Бродуей 5 месеца, но няма очаквания успех. Дъглас пази правата за екранизация 10 години и накрая ги дава на сина си Майкъл. Той и Сол Зентс продуцират легендарния филм на режисьора Милош Фроман, с участието на Джак Никълсън, който се превръща в големия победител на 48-те награди "Оскар" - печели 5 статуетки.

През 1996 г. получава удар, който затруднява говора му.

"Актьорът трябва да знае как да функционира и да се самозапази, също така му е необходима голяма доза късмет. Аз имах този късмет. Да работиш в този бизнес ти отнема доста и затова мнозина отпадат, защото нямат енергията да поддържат таланта си", споделя той за професията

Кръщават на негово име улица в Палм Спрингс през октомври 2004 г.

През 2006 г. празнува 90-ия си рожден ден.

3 пъти е номиниран за "Оскар", но не печели нито веднъж. И все пак има статутетката у дома си - през 1996 г. получава отличието за "50 години морална и творческа сила в кинообщността".

На 27 февруари 2011 г., Дъглас се появява на сцената на "Кодак театър", за да връчи "Оскар" за най-добра поддържаща актриса. Той флиртува с водещата Ан Хатуей и я пита: "Къде беше ти, когато снимах филми?".

Печели $50 000 за единствената дума на английски, която произнася, в японска реклама по телевизията от 1980 г. - "кафе".

Кърк говори немски и френски.

Идол му е президентът Хари Труман.

Ментор в занаята му е бил Гари Купър.

Да снимаш филми е вид нарцисизъм, казва той.

Децата ми никога нямаха предимството, което аз имах - родих се беден.

Когато станеш звезда, не се променяш. Но околните - да, категоричен е Кърк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай