Кърджали тържествено чества 3 март

Кърджали тържествено чества 3 март | StandartNews.com

Кърджали. Стотици кърджалийци се включиха в общоградското тържество по случай 136-години от Освобождението на България въпреки дъждовното време. Празникът на 3 март започна с поднасяне на цветя пред Паметника на руския войн, след което по централния булевард „България" премина ученическото шествие. По традиция то бе водено от ботевските гвардейци и духовия оркестър. За първи път дефилираха и най-малките гвардейци от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

 

С минута мълчание присъстващите почетоха саможертвата на хилядите герои. В знак на признателност пред всички, отдали живота си за свободата и обединението на родината, на Паметника на освободителите в Градската градина бяха поднесени венци и цветя от народните представители от региона, от политически партии, държавни и културни институции, патриотични организации и учебни заведения.

 

„В нашия летопис има страници, които изпълват сърцата ни с гордост, споменът за тях поддържа нашия дух и ни два сили да преодоляваме трудностите. Такава дата е 3 март –денят на свободата. Историята на един народ е като историята на един човешки живот, с доброто и лошото, с пречистването и възвисяването. Как ще се тълкува едно събитие зависи от зрелостта на една нация, а нивото на зрялост се определя от дълбочината на знанието и мъдростта. За нас 3 март е не само историческа дата, а символ на надеждите, които очакват своето сбъдване чрез усилията и труда на всички нас и най - вече чрез уважението и обичта помежду ни. Вечна слава ва героите загинали за отечеството ни, за България", каза в тържественото си слово кметът на Кърджали Хасан Азис. Гости на празника бяха народните представители Милко Багдасаров, Цвета Караянчева, Мустафа Ахмед, областният управител Бисер Николов, председателят на ОбС Раиф Мустафа, директорът на ОД на МВР Боян Кехайов, енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай