Капитан Румен Денев: Бургазлиите от екипажа са невинни

Капитан Румен Денев: Бургазлиите от екипажа са невинни | StandartNews.com

Бургас. Помощник-капитанът на кокаинория кораб "Свети Николай" Румен Денев се завърна у дома след 14 месеца в испански затвор. Морякът е рухнал психически, но твърди, че най-лошото вече е минало. Пред журналисти той разказа цялата одисея с открития на борда на българския кораб три тона кокаин и ареста на 21-членния екипаж.

"На борда на кораба бяхме общо 4 бургазлии. Убеден съм, че никой от нас не е знаел за наркотика. Не мога да кажа кои са виновни и изобщо дали има виновни от екипажа, но момчетата от Бургас не са знаели нищо", категоричен е Денев.

Той се качил на борда на "Свети Николай" на 26 май след като подписал договор с фирмата на корабособственика Дойчин Дойчев "Борд Марин". Уговорката им била, че Денев се качва за два месеца, за да върне кораба за ремонт до Бургас. Морякът връща лентата назад и признава, че след като поема смяната, е имало доста странни събития, които тогава обаче не са му направили впечатление.

"Цял месец стояхме на котва без да помръднем нито напред, нито назад. Странна работа. Но ние изпълняваме заповеди. На 22 юни дойде новият капитан Иван Станчев от Варна заедно със 7-8 моряци, също от Варна. Не познавахме никой от тях, за първи път ги виждахме. Новият капитан веднага разпореди да поемем към Бразилия. Обяснението бе, че трябва да натоварим захар, за да не се връщаме към Бургас празни. После спряхме край Кабо Верде, около нас минаваха малки корабчета. Аз лично не съм виждал нещо да се товари на кораба, поне през моята вахта. Но другият помощник-капитан, който беше от Варна, също даваше вахти и аз там не знам какво се е случвало", разказа бургазлията.

Целият екипаж е бил арестуван в морето край испанския бряг, а моряците са били затворени за една вечер в ареста. На другия ден ги върнали отново на кораба и ги накарали да слязат и да минат покрай разтоварения кокаин, за да могат медиите да ги снимат.

"20 дни след като ни арестуваха, пристигнаха български следователи. Разпитът бе много кратък, буквално им дадоха разрешение да говорят с нас по 5 минути. Мен ме питаха дали дрогата е била пусната в морето и изтеглена с въжета на борда. Аз не съм видял такова нещо, но им казах, че според мен не може да бъде изтеглена от морето, защото е много тежка. За да го вдигнеш това нещо ти трябва цял кран. Дрогата е била заключена в боцманската магазия. Достъп до нея имат много малко хора. Дори и ако я бях видял, нямаше да разбера, че това нещо е дрога, защото в магазията има много неща", разказа още Румен Денев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай