Канибалска магнитна буря ни удря, ще видим и полярно сияние

Ето кога

Канибалска магнитна буря ни удря, ще видим и полярно сияние | StandartNews.com

Внимание! Канибалска магнитна буря удари Земята. Това не е лозунг, рекламиращ нов фантастичен филм, а прогнозата на Центъра за прогнозиране на космическото време на САЩ. На технически жаргон това означава особено енергично изхвърляна на на коронална маса и вече достига нашата планета, пише Телеграф. 

В петък през нощта около 00:20 часа мощното изхвърляне на короналната маса удари магнитното поле на Земята, причинявайки значителни отклонения от 36 nT в магниометъра на Геологическия топографски институт на САЩ във Вирджиния. 

Това събитие отбелязва началото на поредица от две изригвания, насочени към нашата планета, разкрива астрофизикът Тони Филипс на SpaceWeather.com. 

Експертите подозират предстоящо второ "канибалско изригване" на коронална маса, което може да предизвика геомагнитна буря от ниво G3, придружена от грандиозни полярни сияния.

Обикновено геомагнитните бури са резултат от внезапни, интензивни слънчеви събития, като изригвания, които излъчват големи количества високоенергийни частици. Тези частици, пътуващи бързо в космоса и понякога насочени към Земята, се забавят и отклоняват от магнитното поле на Земята, причинявайки смущения и изкривявания в магнитосферата на Земята. Тези въздействия могат да доведат до временно спиране на захранването в електрическите мрежи и сателитните комуникационни системи, както и до очарователни полярни сияния. По време на последната геомагнитна буря от клас G3, която се случи на 5 ноември, имаше изключително ярки полярни сияния, видими дори на ниски географски ширини, включително и в България. Това явление може да се повтори и през следващите часове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай