Камион с нафта издал тайната рафинерия (ОБЗОР)

Камион с нафта издал тайната рафинерия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Преработвали краден петрол от сондажите у нас

Камион с нафта издал незаконната рафинерия в Летница. Агенти на ДАНС са заснели близо 25-тонна цистерна в района в момент, в който разтоварвали петролни продукти. Заснемането е осъществено в петък, а материалите са докладвани незабавно на прокуратурата. Привикан е собственикът на бившето селско стопанство, който обяснил, че това е автосервиз и няма нищо общо с преработване на петролни продукти. Агентите дали вид, че му вярват и човекът се успокоил, че няма да го закачат повече. В събота сутринта обаче провели изненадваща специализирана акция. Представители на окръжната прокуратура в Ловеч, полицията и митницата в Свищов нахлули в помещенията и

заварили 5-6 работници, които веднага се разбягали

Установено е, че между 60 и 150 тона дизелово гориво са излизали на месец от незаконната рафинерия. Разследващите засега нямат информация кой е източникът на суровина за примитивната манифактура. Още не е ясно къде и как е пласирана продукцията. Според запознати от бранша, незаконната рафинерия в Летница вероятно е преработвала краден петрол от сондажите на дружеството "Проучване и добив на нефт и газ", което разработва находища у нас. Предполага се, че продуктите са отклонявани от базата в Долни дъбник към стопанския двор в Летница. Хора от бранша твърдят, че подобни "домашни" рафинерии изкарват печалба от около 50 000 лева месечно. От прокуратурата не потвърдиха тази информация с обяснението, че имат всякакви подозрения и продължава да се изяснява с какви документи цистерните, доставяли петролните продукти, са се движили из страната и откъде са внасяли горивото. "Най-вероятно тук са спирали не малък брой леки, тежкотоварни автомобили, вероятно и селскостопанска техника, които са ползвали готовата продукция", обясни Валентин Вълков, окръжен прокурор на Ловеч.

Рафинерията е в една от сградите на бившия стопански двор в Летница по пътя за град Левски, от където е адресно регистриран съдържателят й.

Името му обаче упорито се пази в тайна

по заръка на ДАНС, разкриха прокурори. В стопанската постройка е открита инсталация за преработка на петролни продукти в дизелово гориво. Макар и примитивна на пръв поглед, рафинерията разполага с добре оборудвани съоръжения. В четири стоманени цистерни са открити в наличност около 100 т гориво. В помещенията се съхраняват както произведеното гориво, така и продуктите, които се докарват. До сградата има кладенец, който осигурява вода за охлаждане на инсталацията. Отпадъците от производството се изхвърляли в допотопни ями. Рафинерията действа не от месец-два, а от доста повече време, смятат от прокуратурата. "Отпочнаха се първоначални процесуално-следствени действия, оглед на местопроизшествието, издирване на лица, които имат отношение към това производство, съответно техни разпити", каза още окръжният прокурор. Районът на незаконна рафинерия е под постоянно полицейско наблюдение, а сградата е запечатана, иззети са проби от цистерните и се извършват всевъзможни експертизи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай