Камила се готви за трона от пет години

Елизабет II още тогава предупреждава втората си снаха, че ще я направи кралица консорт

Камила се готви за трона от пет години | StandartNews.com

Елизабет II отбеляза 70-годишния си юбилей на трона изненадващо – отреди за херцогиня Камила титлата кралица консорт. Досега се смяташе, че когато принц Чарлз наследи майка си, съпругата му ще стане принцеса консорт. Но изглежда, че Елизабет II има други намерения за жената, която в миналото нарече „зла“. Макар и да не е сред най-любимите членове на британското кралско семейство, Камила днес не е и злодеят, който беше в началото на връзката й с Чарлз. Но дали вече заслужи одобрението на поданиците? Засега отговорът не изглежда да е положителен. Кралските експерти изразиха притесненията си, че решението на Елизабет II може и да свали проценти от популярността на семейството. По последни данни твърде малко са поданиците, които искат да нарекат Камила „кралица“ – само 14% според актуални анкети по темата. 44% от гласувалите предпочитат тя да приеме титлата принцеса консорт. Херцогинята на Корнуол е едва на десето място по популярност с публично одобрение от 33%.

Твърди се, че от Бъкингам следят зорко реакцията на народа. Надеждите са, че поданиците ще дадат шанс на Камила, щом Елизабет II й поверява титлата кралица. Говори се, че херцогинята на Корнуол всъщност е получила нейната благословия още преди пет години. Според кралски източници на „Мирър“, Елизабет II подготвя съпругата на сина си за ролята от известно време и просто е чакала подходящия момент, за да го обяви публично. Спекулира се, че когато Чарлз седне на трона, Камила ще получи безценната платинена и диамантена корона с над 2800 скъпоценни камъка на кралицата майка, създадена за коронацията на крал Джордж VI през 1937-а и подарена лично от турския султан.

Принц Уилям на пръв поглед подкрепя решението на баба си. Поне така казват кралски източници на „Дейли мейл“. Твърди се, че макар и той да не е участвал във взимането на това решение, баща му е коментирал темата с него и той в крайна сметка е дал благословията си. Дали Уилям наистина вярва във възможностите на Камила или не, може само да се гадае, но най-вероятно по-скоро се доверява на преценката на баба си. По-големият син на Даяна не е особено близък с мащехата си, но я е приел за член на семейството и двамата се разбират. Той най-вече се радва, ще баща му е щастлив, коментират източници от Бъкингам. Принц Хари обаче засега се въздържа от мнение.

Според кралски експерти  Камила все пак е заслужила честта един ден да бъде кралица консорт както със своята отдаденост и усърдна работа, така и с това, че никога не се е опитвала да засенчи съпруга си и винаги е играела поддържаща роля. Освен това се твърди, че Камила не е настоявала за тази титла, но ще поеме отговорността, защото това е желанието както на съпруга й, така и на Елизабет II.

За 17-те години брак с Чарлз херцогиня Камила израсна в ролята си на пълноценен член на кралското семейство и вече е уверен представител на кралицата в чужбина. Тя е патрон на благотворителни организации за ограмотяване, говори в подкрепа на жертвите на домашно насилие и защитава животните. Но най-важното е, че е винаги до Чарлз в трудни и сложни ситуации.

На младини е привлекателна палавница

Принц Чарлз се влюбва от пръв поглед в Камила, която на младини прилича на истинска светска хубавица, а не на „ротвайлер“, както я нарича Даяна. В онзи период тя нито е „обществен враг номер 1“, нито е най-мразената жена в Англия, защото Чарлз е свободен да изразява чувствата си към нея. Биографите й разкриват, че има брилянтно чувство за хумор, привлича мъжките погледи и не робува на протокола и клишетата, а е купонджийка от класа, която е дежурна по дансинги, клубове и яхти. Но тъкмо бохемското битие изиграва гаден номер на Камила – тя не е девствена и затова няма как да стане булка на бъдещия крал. Вечерта преди сватбата на Чарлз и Даяна зарязаната изгора и принцът плачат в дует часове наред. Камила подхвърля уж на шега, че на онзи етап й е напълно достатъчно да му бъде любовница – както баба й на неговия дядо. Даяна пък твърди пред приятелки, че Чарлз никога не е имал намерение да се отказва от Камила – най-малкото да не бъде единственият принц на Уелс без любовница. Има и още една версия за фаталния любовен триъгълник – според кралски източници принц Филип казва на сина си, че ако бракът му с Даяна не потръгне, той винаги може да се върне при Камила. Неслучайно Чарлз моли със сълзи на очи Камила да се откаже от сватбата си с Андрю Паркър-Боуз. Или поне така се говори. Смята се и още нещо – че бащата на децата й е студен мъж, който няма спирка в сексуалните си завоевания. Останалото е история плюс слухове и измислени сюжети и реплики.     

Както се знае, през 1999-та Чарлз и Камила се появяват за първи път публично като двойка след смъртта на Даяна през 1997-ма. Излизат от лондонския хотел „Риц“ и тълпата фотографи полудява. Кулминацията на многолетния им романс е гражданската сватбена церемония в кметството на Уиндзор на 9 април 2005-та. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай