Камъни и рози заради Паоло в Стара Загора (ОБЗОР)

Заралии нападнаха убиеца на детето, искат затвор до живот

Камъни и рози заради Паоло в Стара Загора (ОБЗОР) | StandartNews.com

Професионален стрелец с джип прегази 4-годишно момче в пешеходна зона

4-годишно дете загина, след като бе блъснато от джип "Ланд Ровер" в пешеходната зона на Стара Загора. Целият град излезе на протест и поклон едновременно, а прокуратурата задържа за 72-часа причинителя на трагичния инцидент - 44-годишния Георги Сапунджиев от село Змейово.

Трагедия потресе Стара Загора. 4-годишно дете загина прегазено от джип, маневрирал с висока скорост из пешеходната зона в централната част на града в късния следобед в понеделник. 44-годишният шофьор Георги Сапунджиев навлязъл в отсечката, забранена за автомобили, с "Ланд Роувър" и тръгнал да прави обратен завой, когато връхлетял 4-годишния Паоло, който в това време карал колелото си. Родителите му и сестричката му, с която са близнаци, се разхождали на метри от инцидента. Всичко се развило пред очите им за секунди и дори не успели да реагират. Паоло и Анджела карали малките си велосипедчета, като момченцето било 10-ина метра по-напред пред сградата на Булбанк, когато джипът завил срещу него от напречната улица "Кольо Ганчев" и буквално го премачкал.

"Видях всичко, видях как той направи рязко завоя, как детенцето попадна под колелата и как джипът мина отгоре му", разказа ужасена очевидка. Тя си хвърлила чанта пред колата, а бащата скочил като обезумял пред него, но вече било късно. Според свидетели малкият Паоло издъхнал в ръцете на баща си Красимир. Веднага след трагедията се събрали множество хора, които били готови да линчуват безразсъдния шофьор. Към Сапунджиев полетели няколко камъка, които го ударили по главата и по-късно е бил отведен в болница. Само бързата намеса на полицията предотвратила саморазправата. Според признанието на самия водач той въобще не видял детето с велосипедчето, преди да завие.

Сапунджиев е задържан веднага за 24 часа, а във вторник прокуратурата удължи ареста му на 72 часа. От областната дирекция на МВР отрекоха слуховете, че му е взета проба за алкохол и наркотици едва след няколко часа. "Още на място е бил тестван с дрегер, а веднага след това е взета и кръвна проба", заяви говорителката на местната полиция Ваня Кръстева. Тя потвърди, че и двете проби са били отрицателни.

Още в 10 часа във вторник сутринта стотици жители на Стара Загора се събраха на протест при пешеходната зона, където стана трагедията. Хората настояваха за строго наказание и спешни мерки срещу беззаконието по пътищата. На място дойде кметът на града Живко Тодоров. "От години пешеходната зона е затворена и забранена за автомобили, но за съжаление няма култура на движение. И това не е единственото място, в което се нарушава законът - колите газят градинки, качват се по тротоарите. Просто трябва да оградим целия град с антипаркингови колчета и бариери", вдигна безпомощно ръце градоначалникът.

Своите най-искрени съчувствия на близките на детето изказа и областният управител на Стара Загора Живка Аладжова. Тя се срещнала и разговаряла с окръжния прокурор Константин Тачев и директора на областната полиция Иван Чолаков, за да разбере от първа ръка за трагедията и мерките на органите на реда и прокуратурата. "В рамките на моите правомощия ще настоявам за абсолютна безкомпромисност към виновника", увери Аладжова.

"Не мога да повярвам, че точно Георги е прегазил детето. Той не си вдига главата от работа, възпитан и интелигентен човек е, много пъти е помагал и на кметството, и на хората, трябва нещо да му се е случило", опита се да обясни трагедията кметът на Змейово Никола Пеев. Георги Сапунджиев и брат му си купили парцели в селото преди 15-ина година. Направили си големи къщи и оттогава живеят в Змейово. Сапунджиев се занимава с частен бизнес. Притежава склад за строителни материали и горива. Имал намерение да отваря бензиностанция в Родопите, откъдето бил коренът му. Женен е и има две деца - дъщеря студентка и малък син в 5 клас. Според една от версиите синът му учел в СОУ "Васил Левски", което е на метри от трагедията, и той дошъл да го прибере с колата. Хората коментират, че подобни маневри често са правили и други бащи, които отивали да приберат децата си от това школо, тъй като им било по-удобно.

10 години затвор чакат Сапунджиев

Окръжната прокуратура в Стара Загора повдигна обвинение срещу Георги Сапунджиев късно снощи. Шофьорът на джипа "Ленд Роувър" е обвинен в нарушаване на правилата на движение и причиняване на смърт по непредпазливост. Ако бъде признат за виновен, законът предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода, уточниха от прокуратурата. А по делото вече са назначени автотехническа, съдебномедицинска и химическа експертиза, разпитани са свидетели. Изискани са и справка за съдимост и нарушител по Закона за движение по пътищата.

Шофьорът ударил и друго дете

Шофьорът, който уби малкия Паоло, бе нацелен с камъни от свидетелите на инцидента в пешеходната зона на Стара Загора. Хората буквално щяха да го линчуват, но екип на полицията го отведе бързо в патрулката и успя да напусне мястото на произшествието, преди гневната тълпа да му се нахвърли. Оказа се, че Георги Сапунджиев не за първи път се забърква в скандали. Преди 3 години в село Змейово се спречкал с негов съселянин заради силна музика. Сапунджиев настоял да намалят музиката в заведението и бил уцелен с паве от собственика Стоян Трифонов. Преди това жена му Десислава Сапунджиева отишла до кръчмата и направила скандал заради шума, но я посъветвали да се "оплаче на арменския поп". В този момент притичал Георги и настанал масов бой. Бизнесменът бил прогонен с камъни, след което постъпил в болница с комоцио. Стоян Трифонов има друга версия за случилото се. "Моето семейство е едно от зачернените от Георги Сапунджиев. На 15 август той удари дете от ромски произход, след което роми пребиха него. Още същата вечер двамата с моя опонент скалъпиха историята, че аз съм пребил Сапунджиев. Осъден съм на една година условно", разказва Трифонов.

Сапунджиев шампион по стрелба с лък

Злополучният шофьор на джипа Георги Сапунджиев е известен състезател по стрелба с лък в региона. Той е бронзов медалист на състезанието в зала, има и още няколко награди. Състезава се за отбора на казанлъшкия клуб "Раптор". Последното държавно първенство по стрелба с лък в зала се провежда тази година. Сапунджиев е записан като член на контролната комисия при Българската федерация по стрелба с лък.

 

 

 

Изпратиха Паоло в бял ковчег и плюшено мече

Много гняв и дълбока почит към семейството на загиналото четиригодишно момченце събра заралии в центъра на града, където малчуганът бе прегазен от джипа. Огромен куп цветя и запалени свещи бяха поставени пред сградата на Булбанк, където е лобното място на Паоло. Хора донесоха и бели плюшени мечета, които са били любимите играчки на момченцето. Стотици хора - познати и непознати, близки и приятели, подкрепиха опечаленото семейство в дома му и се поклониха пред тленните останки на Паоло. 4-годишното момченце беше положено в малък бял ковчег. Да изрази своите съболезнования и да се поклони пред паметта на Паоло дойде и старозагорският кмет Живко Тодоров. Той обяви, че знамената пред сградата на общината ще бъдат спуснати наполовина в знак на траур, а улицата, от която е излязъл шофьорът, ще бъде затворена. Час преди това млад мъж, баща на две дечица, един от многото родители, дошли да сложат цвете на лобното място на Паоло, се провикна: "Богат е, има пари и пак ще се измъкне! Както всичко става в тази държава! Затова, ако бях аз на мястото на бащата на Паоло, щях да му прегризя гърлото на място". Част от мъжете около него го подкрепяха и сипеха ругатни към системата заради безнаказаността по пътищата.

Иванови чакали за рожба 15 години

Близначетата се родили ин витро след шест опита

Загиналият Паоло и сестричката му Анжела са родени ин витро след шест опита. Родителите им Красимира и Иван Иванови 15 години са правили всичко възможно, за да имат деца. Това става ясно от изповедта на Красимира в социалните мрежи. От снимки във Фейсбук става ясно каква радост са изживели при раждането и появата на двете дечица е най-щастливото събитие в живота им. Покрусата им сега е огромна. "Пет месеца след посещението си пред д-р Стаменов изживях онзи миг, за който бяхме мечтали 15 години. В мен започваше да се развива чудо. Оттогава до днес изживях най-прекрасните мигове в живота ни. Всеки ден благодаря за щастието, което Бог "стовари" върху нас, моля се да направи толкова щастливи всички, които са пожелали и не престават да следват молбата "Сбъдни мечтата си и предай нататък...", пише Красимира. Тя е психолог по професия и от години работи всеотдайно със семейства с репродуктивни проблеми, които желаят да имат деца. Съпругът й Иван се занимава с търговия. Семейството има малко магазинче в Стара Загора. Иванови от няколко години живеят в кооперация в центъра на града, преди това били в един от крайните квартали. "Добро и възпитано семейство, такива са и прекрасните им дечица", каза през сълзи съседка. Целият блок, много близки и познати, съпреживяха мъката на Краси и Иван, които вчера изпратиха във вечния му дом непрежалимия си син.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай