Калфин готов да разговаря с работодателите

Калфин готов да разговаря с работодателите | StandartNews.com

София. "В момента има дискусия по пенсионната система, каквато никога досега не е имало, с участието на работодателските организации", заяви социалният министър Ивайло Калфин по Нова ТВ. Той коментира обвиненията на работодателските организации, че министерството и властта не взима под внимание мнението на бизнеса в Тристранката, а се съобразява само със синдикатите. Председателят на най-голямата организация на работодатели - КРИБ, Кирил Домусчиев, вчера постави ултиматум на министъра и изяви готовност бизнесът и служителите да излязат на протест по подобие на синдикатите.

"Той говори за неща, които се случиха декември месец. Тогава се внесоха предложенията за промяна в пенсионните фондове", коментира Калфин. "Много добре знае, че не аз съм внесъл промените в Закона за пенсионните фондове, знае по какъв начин това става и че след това имахме среща с него. Поканих го да си отдели една неделя, да седнем заедно, да му покажа пенсионната система и да даде предложения как да се поправи", заяви министърът на труда и социалната политика.

Промени в детските и семейните помощи

"Помощи в натура ще се дават на непълнолетните майки, а техните родители, тоест бабите, нямат основание да получават повече детски. Ако младата непълнолетна майка реши да се върне на училище, тя ще получава годишна сума за всяка завършена учебна година", обясни министър Калфин.

Той допълни, че предложението му е в новия закон да се увеличи сумата за трето дете, а за четвърто сумата ще намалее.

Предвижда се помощта за майки студентки да остане само за тези, които не получават майчински от осигуровки по трудови отношения.

"Има много сигнали от университети, че голяма част от майките студентки раждат и след това не стъпват във ВУЗ-овете, след като получат близо 3000 лева помощ при раждане. Затова ние предлагаме тази сума да се раздели на две. Половината да бъде получена при раждането, а другата – при записване на следващ семестър", обясни още Калфин.

Ще има ли великденски добавки за пенсионерите?

"Тези пари не са предвидени в бюджета и зависят от неговото изпълнение. Моето мнение е, че би трябвало да се помогне на хората с най-ниски доходи", коментира Калфин.

Дневни центрове и патронаж за деца и възрастни с увреждания

"Със сигурност трябва да се увеличат средствата за тези семейства. Промяна настъпва, когато децата навършат 18 години. В тази връзка идеята е да се създадат дневни центрове, домашен патронаж, почасова и временна заетост", обясни социалният министър.

По думите му не може на всеки човек с увреждане да се полага личен асистент. Според Калфин трябва да има критерии според характера на уврежданията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай