Бизнесът готов да напусне тристранката

Бизнесът готов да напусне тристранката | StandartNews.com

Работодателите недоволни, че управляващите пренебрегват социалния диалог

Четирите национално представителни работодателски организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, предупредиха, че ще излязат от тристранката, ако продължава практиката управляващите да взимат важни решения в социалната и икономическата сфера, без да ги съгласуват преди това в съвета за тристранно сътрудничество.

Като най-драстичен пример те посочват приетите в края на декември 2014 г. промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда правото на избор между универсалните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт. Работодателските организации припомнят още и новия законопроект на Министерство на финансите, който предвижда партиди на осигурени в универсални фондове да се прехвърлят в Сребърния фонд.

Вместо в тристранката дебатите по тези въпроси се водят задочно, чрез медиите и като индивидуална инициатива само на едната страна от социалните партньори, недоволства бизнесът. Според тях е притеснителна практиката промени в трудовото и осигурителното законодателство да се инициират от министри и да се внасят от депутати в парламента, а не от Министерския съвет, чрез което се заобикаля тристранката.

Работодателите критикуват и вицепремиера Ивайло Калфин, който председателства тристранката. "Стана традиция г-н Калфин да представя пред обществото идеи за нормативни промени, несъгласувани по съответния законов ред със социалните партньори. По-тревожното е, че тези идеи съвпадат с очакванията на синдикатите, а позициите и интересите на работодателите биват грубо пренебрегвани", се казва в писмото на КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ.

По аналогичен начин беше въведено и т.нар. инкриминиране на укриването на осигурителни плащания - без диалог, без отчитане на позицията и аргументите на работодателите, в услуга единствено на синдикатите, жалват се работодателските организации.

Според бизнеса съветът за тристранно сътрудничество се е превърнал в неработещ, бутафорен и изпразнен от съдържание орган, при това в грубо нарушение на действащото национално законодателство и Конвенция номер 144 на Международната организация на труда (МОТ). Четирите бизнес организации призовават управляващите да преосмислят маниера си на работа и да възстановят нормалното функциониране на органите за партньорство. В противен случай не виждаме смисъл в участието на нашите организации като членове на един неработещ обществен орган, се казва в писмото.

Кабинетът да се вслуша в гласа на бизнеса, призова Кирил Домусчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай