Какво трябва да правим на Атанасовден

Поверия и традиции

Какво трябва да правим на Атанасовден | StandartNews.com

Какви са народните поверия за Атанасовден и какво повеляват традициите за празника?

Традицията повелява на този ден да не се палят лампите, за да не видят болестите къде е домовете на хората и да не се настанят в тях. Атанасовден в народните поверия е свързан с предпазването от болести. В миналото, когато епидемиите от чума отнемали животи, те почитали Св. Атанасий като спасител от болестите и вярвали, че спазвайки определени поверия за Атанасовден, ще се предпазят от чумата, шарката и други тежки или нелечими заболявания.

За целта за празника се правели курбани от черна кокошка или черно агне за здраве, защото болестите се страхували от черни птици и от черния цвят бягали. Курбанът се раздавал, като всеки в селото трябвало да опита от него, за да не се разболява от тежки и неизлечими болести.

Онези, които вече били покосени от болест, правели сами курбан и го раздавали на всички, а костите на животното заравяли на място, на което не стъпвал човешки крак, за да се изцерят. Приготвяли и се раздавали содени питки и хлябове, надупчени с вилица и намазани с мед или петмез, за да не надупчи шарката децата в дома. Сред интересните народни поверия е това, че чумата, наричана още лелята, се страхувала от кучета и бягала от дома, ако на трапезата домакинята е поставила обреден хляб във формата на това животно.

- Сред популярните народни поверия за Атанасовден е, че на този празник зимата се кани да отстъпи място на лятото. "Иди си зимо, идвай лято!" – се провиквал на днешния ден господарят на снеговете и ледовете Свети Атанасий Велики. Зимният Св. Атанас събличал кожуха си, за да дойде лятото. Именно това народно поверие е родило  традицията в някои части на страната на този ден жените да се изкачват високо на билата, за да посрещнат там утрото и изгрева, после да берат предвестниците на пролетта – кокичета и минзухари и да се окичват с тях за здраве и благодат.

- Сред поверията за Атанасовден са и редица забрани – жените не трябва да шият и плетат, забранено е добитъкът се впряга, не бива да се готвят и поднасят на празничната трапеза леща или боб, тъй като дедите ни оприличавали шарката на лещени зърна (не е случайно, че и до днес някои наричат варицелата именно лещенка), и приготвянето на варива канело шарката в дома.

- В различни части от страната има и други народни поверия за Атанасовден, свързани с предпазването от болести като забраната да се играят хора и да се преминава покрай високи дървета, където, скрита в короните, дебнела чумата, гледайки и избирайки своите жертви от високо, припомня actualno.com. Напълно противоположно на това вярване в плевенско играели мъжко хоро без ризи в чест на идващото лято. Какво се прави на Атанасовден?

- Светецът, на който е посветен празникът – Атанасий Велики се свързва с боговете на огъня, затова сред традициите за празника са и първите ритуални почиствания на аязмата, свързани с празничния танц на нестинарите.

- Вярва се, че денят на Свети Атанасий е вторият най-подходящ момент да се заколи прасето, ако стопанинът е пропуснал да направи това за Коледа, поради което в някои краища на страната наричат празника Втора Коледа.

- Денят се счита и за подходящ "да се харесат младите“. Сред традициите са събирането на момите и момците на поляните, песните за любов и сватба, хората и връзването на люлки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
salmonelli
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи