Какво се случва с монетите, оставени от туристи, във фонтана ди Треви

Събраната сума годишно надхвърля един милион евро

Какво се случва с монетите, оставени от туристи, във фонтана ди Треви | StandartNews.com
  • Всеки ден над 3000 евро се пускат във фонтана
  • Средствата от ди Треви помагат много на общината в Рим

Ако сте посещавали Рим, няма как да не сте пускали поне една монета в световноизвестния фонтан ди Треви. Всяка година там над 1 милион евро биват извадени от водата на грандиозния и наистина красив паметник, изграден през 18 век. 

Повече от десетилетие преходите от пожеланията на туристите са събирани от специален екип в период на няколко месеца, а средствата подпомагат добра кауза, пише euronews.com.

Първо трябва да кажем, че фонтанът е построен в периода 1732-1762 г. и е една от най-емлебатичвните забележителности в Рим. Проектиран е от Никола Салви и представлява опитомяване на водите. Срещу монументалната фасада от гигантски коринтски пиластри е изобразен мъж, яздещ колесница от черупки, теглена от морски коне. 

Традицията повелява туристите да застанат с гръб към паметника и да хвърлят монета през лявото си рамо с дясната си ръка във водата. Своеобразният ритуал става популярен през 1954 г. от филма "Три монети във фонтана" и "гарантира" завръщането на посетителя във вечния град. Всеки ден във фонтана се пускат средно по 3000 евро. Това означава, че всяка година от ди Треви се вадят от милион до милион и половина евро. 

Няколко пъти в годината своеобразното богатство във фонтана се прибира от специален екип, натоварен с важната задача от общината в Рим. Работниците използват четки с дълги прътове, за да вземат монетите, а след като бъдат събрани на купчини се използва смукателен маркуч, за да се изтеглят монентите от водата. 

Монетите се пакетират в чували под зоркия поглед на полицията и се занасят в банка. През 2001 г. кметът на Рим решава парите да бъдат събрани за местна благотворителна организация, която да пресича зачестилите опити на хора да крадат монети от фонтана. Събраните средства се даряват на римокатолическата благотворителна организация Каритас. 

Това се оказва огромен тласък и подкрепа за благотворителната организация и сега сумата съставлява 15 процента от годишния й бюджет. Фондацията използва парите, за да подпомогне бедните и нуждаещите се в града. Чрез събраните от ди Треви пари се финансират кухни за бедни, приюти за бездомни и други проекти. 

Част от средствата се пренасочват и за поддържането на комплекс, намиращ се в покрайнините на Рим, в който се помещават старчески дом, столова и зъболекарски кабинет за социално слабите жители на вечния град. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай