Какво представляват екологичните щети

Разхищението на жизненоважни ресурси е най-често срещаният тип

Какво представляват екологичните щети | StandartNews.com

Много от нас рециклират в домакинството, стараят се да се придвижват колкото се може по-често с колело и да ограничават разхода на гориво и употребата на пластмаса. Замисляме ли се обаче какво причинява на планетата нашето работно място, нашите навици, свързани с пазаруването, а и всички останали аспекти на живота, които остават на пръв поглед скрити, но всъщност са екологични щети ?

Кои са различните видове щети, които човешката дейност оказва върху природата?

Нека да разгледаме една практическа задача: кое е по-екологично – пластмасата или бамбукът? Естествено, че бамбукът. Тази максима диктува в днешно време много от потребителските решения. Наистина ли обаче бамбуковата постелка, към която посягаме в магазина, са безвредни за околната среда? В този момент трябва да вземем и други неща предвид – като например колко фосилни горива е трябвало да бъдат изгорени за превоза на този артикул до вашия квартален магазин?

Замърсяване с въглеродни емисии

Гореописаният казус спада към проблема, свързан с вредните пари, отделяни във въздуха от конвенционалните горива.

За никого не е тайна, че големите корпоративни играчи, свързани с петрола, са сред най-замърсяващите на пазара.

Изразходване на жизненоважни ресурси

Друг често срещан тип екологична щета, това е разхищението. Питейната вода, например, е изключително ценен ресурс, с който разполагаме само в ограничени количества на световно равнище. В рамките на офиса можем да забележим пък прекомерно хабене на хартия или пластмасови чашки, например.

Замърсяване от бизнеса и производството

Що се отнася до индустриалното замърсяване, тук нещата са още по-сериозни. За да се предотвратят вредите от екологичните щети, се налага силно замърсяващите бизнеси да вземат строги и навременни мерки от страна. Към тези сектори спадат производството на енергия, производството на стомана, батерии и др. И нищо не свършва до тук. В мебелопроизводството и кожарската индустрия намират приложение редица химикали, които са вредни за живата природа и я замърсяват.

Поради голямата вреда, която нанасят, такива предприятия са задължени по закон да контролират екологичния си отпечатък. Всеки завод или друг вид индустриална база по закон трябва да има експертен екип, който да му помага да упражнява този контрол.

Отпадъците

Една сериозна част от екологичните щети е причинена от отпадъците. Те са толкова много – както от бита, така и от индустрията, а също и от публичния сектор. Дори и да не са опасни сами по себе си и дори и на 100% правилно управлявани, те винаги ще са проблем за природното равновесие.

Има отпадъци, които се категоризират като опасни и следва да бъдат обезвреждани при изхвърляне.

За много офиси, например, предизвикателството е да се преборят с купищата остаряваща офис техника, трупаща се с течение на годините. Истината е, че много от компонентите, които се използват за направата на компютри и други машини, съдържат токсични за природата материали.

Опасният отпадък се извозва само от лицензирани фирми, тъй като са необходими специални мерки за безопасност в зависимост от категорията.

Трябва да отбележим малкоизвестния факт, че преди няколко години ООН определи пластмасите като опасен отпадък, тъй като се разграждат изключително трудно в природата. Някои от тях остават в природата в продължение на стотици години.

Възможности за ограничаване на екологичните вреди

За наше щастие съществуват редица методи да намалим и сведем до минимум щетите, които цивилизацията ни ежедневно нанася върху природата. Използването на по-малко конвенционални горива и производството на възобновяема енергия са само част от тях. Предприятията трябва редовно да инвестират в модернизация на базата си и иновативни технологии.

Всеки потребител също може да вземе участие в глобалните усилия, като се постарае да намали въглеродния отпечатък на своето домакинство.

На помощ в борбата за ограничаване на негативното човешко влияние върху природата идват специалистите от екипа на Ecoabonament. Можете да разчитате на тях за качествени консултации в областта на екологията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай