Какво не знаем за златния емир

Сравняват майка му с Карла Бруни, задава модата на арабския свят

Какво не знаем за златния емир | StandartNews.com
  • Най-младият монарх в света обича именията в Лондон и футбола в Париж
  • Сравняват майка му с Карла Бруни, задава модата на арабския свят

Най-младият монарх в света е на 40 години и има състояние от 10 милиарда долара. Това е емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани. Огромното му състояние е свързано с добива на нефт и газ. Свикнал от детството си с разкоша, той купува дворци и резиденции по целия свят, подарява си футболни отбори, на майка си - модни къщи. По-малкият му брат пък живее в хотела, където е сниман култовия филм "Хубава жена" с Джулия Робъртс и Ричард Гиър.
Неслучайно наричат Катар - Перлата на арабския сявт. Преди да открие своето "богатство" - залежите от петрол и газ, Доха е скромно селище в пустинята. И основен поминък на хората е бил "ловът" на перли. Днес, от години столицата се е превърнала в космополитен град, развил се със светлинна скорост, смесица от луксозни сгради и невероятни места за забавления, а част от нея е изкуственият остров- The Pearl.
Със своите около 3 милиона жители, Катар се смята за най-богатата държава по БВП на човек от населението. Произвежда малко, разчита главно на внос, даже за храните. След ембаргото от Саудитска Арабия, страната подписа колосални договори за внос на аржентинско говеждо месо, германски хайвер, ирански зеленчуци и всякакви други вкусотии от цял свят. Държавата се смята за най-големия потребител на луксозни стоки. Особено отношение към разкоша има катарският лидер- Тамим бин Хамад Ал-Тани.

Златният самолет

Четвъртият емир на Катар е свикнал от малък да се къпе в злато. Винаги досега той се е старал да не привлича вниманието на медиите с богатството си. Но това нямаше как да не се промени преди няколко години, когато монархът реши да продаде един от 14-те си самолета - Boeing-дворец, който впоследствие нарекоха златния самолет.
Вътрешността му напомня елитна резиденция. В базовия си модел той е проектиран да превозва 460 пътници, но след като го преоборудвали специално за емира, той можел да побере едва 76 души. Реконструкцията струвала... 360 милиона долара.
Неслучайно го нарекоха златен - този цвят преобладава в целия му интериор. Мебелите са от специални дървета и елитни кожи, има няколко кабинета, приемни, кинотеатър, луксозни бани и даже лекарски кабинет със собствена операционна. Въпреки това, самолетът скоро омръзнал на емира и той решил да се раздели с него, пише лента.ру.
Твърди се, че друг негов самолет, който струва 500 милиона долара, емирът подарил на турския президент Реджеп Ердоган за подкрепата, която му оказал в конфликта със Саудитска Арабия и нейните съюзници, когато те наложиха пълно ембарго върху Катар като искаха да я принудят да преустанови подкрепата си за Мюсюлманското братство. Арабските правителства призоваха Катар не само да спре всякакви помощи за ислямистите, но и да закрие международния си канал "Ал Джазира", който, според тяхната преценка, бил подпалил бунтовете по време на т.нар. Арабска пролет. Твърди се, че Ердоган бил един от малкото, които тогава се притекли на помощ на Ал-Тани.
Оборудваните по последна мода самолети на емира приютяват негови приятели и роднини по време на пътуванията му из целия свят. Свитата, която го съпровожда понякога стига до 1000 души. Разбира се, много от тях летят на други самолети. На неговата машина се качват само личния му багаж, който не е голям, любимите му лимузини и продуктите за ястията, които обича.
Най-често лети за Париж, обича да ходи на тренировките и мачовете на собствения си футболен отбор ПСЖ. Също така, емирът е много влиятелна фигура не само във футбола, но и в олимпийското движение и неслучайно световното по футбол през 2022 година ще се проведе именно в Катар.

Дворецът 1001 нощ

Монархът има множество дворци, разположени не само в Катар, но и по целия свят. Главната му резиденция е в Доха, където провежда официалните срещи и церемонии. Заедно със семейството си обаче той живее в двореца Ал- Вайбах.
Има поне два двореца в Оман, разкошна вила на плажа в Маскат.
Емирът си купи и част от най-големия небостъргач в Лондон, няколко къщи около Хайд парк и Риджънс парк, Harrods, както и една от къщите на аристократите с площ от 4000 кв м в Мейфеър.
За баща си, бившият емир Хамада бин Халифа, той купи огромен дворец в Мароко на брега на Атлантическия океан, който струва над 300 милиона долара. Имотът се нарича от местните "Дворецът на 1001 нощ".
Информацията за катарския монарх, трите му жени и 12-те деца е оскъдна в пресата. Но майка му - Моза, не слиза от корицата на списанията. Тя се смята за една от най-смелите и влиятелни жени в арабския свят. Модните къщи по целия свят хвалят изтънчения й вкус и умението да се облича подходящо за всеки случай. Политическото й влияние е също огромно, затова и често казват, че решенията на емира се взимат винаги след съвет от майката.
Връзката между двамата е много силна. Тя го е родила на 18 години, когато е била студентка по социология. Бъдещият й свекър, тогава емир, смятал, че такъв брак може да му е полезен. Причината е, че бащата на Моза бил известен дисидент в страната, често критикуващ властта и за да му затвори устата, взел дъщеря му за снаха.
Моза станала втора и любима жена на наследствения принц. С първата се развел още преди да срещне Моза, а третата му била далечна роднина, но никой нищо не е чувал за нея.
Публична фигура стана единствено Моза, която му родила 7 деца, но въпреки това съпровождала мъжа си на всички официални събития и пътешествия по света. Тя оглавява катарския фонд за образование, наука и обществено развитие, Върховният съвет по семейните въпроси. Тя е и специален посланик на ЮНЕСКО. Британската кралица Елизабет II й даде орден на Британската империя.
Моза винаги се облича според мюсюлманските традиции, ръцете и краката й са покрити, на главата й стои тюрбан, който скрива косата й. Не щади скъпоценните камъни по тялото - сапфири, изумруди или рубини.
В Европа я сравняват с бившата първа дама на Франция - Карла Бруни. Обича елитните модни марки и настоявала пред емира да купи Harrods, а после и Valentino за 700 милиона евро. Последната й придобивка е Balmain.
Колекционира диаманти главно от Cartier и Van Cleef & Arpels.

Да спиш в леглото на "Хубава жена"

Но докато емирът стои в далечина от прожекторите, а майката разкрасява света, то отрицателните новини за фамилията идват от по-малкия брат на монарха и то не от местните медии, а от The Los Angeles Times. Вестникът пусна наскоро статия, свързана с корупционен скандал. В центъра на историята бе 28-годишния брат на емира - шейх Халифа бин Хамад. През 2011 година, когато е бил на 20 години, той е кацнал с частен самолет в САЩ, за да учи в университета на Южна Каролина. Веднага се настанил в хотела Beverly Wilshire, в който са правени снимките на "Хубава жена".
Заедно със себе си шейх Халифа довел в Америка и огромна свита, в която имало шофьори, телохранители, медицински сестри, готвач, както и специален човек, който запарва чая. Дни по-късно в САЩ кацнал самолет и с целия автопарк на принца. Прислугата спала в стаи по 600 евро на вечер, а той и неговите приятели си избирали луксозните апартаменти с изглед към Родео драйв в Бевърли Хилс.
Младият шейх често пропускал занятията уж поради съобръжения за безопасност, но вместо това наблягал на вечерните партита и казината в Лас Вегас. Докато траели изпитите, той отдъхвал във Франция, Великобритания или Монако, както и ходел на лов за соколи в Алжир.
Скандалът гръмнал след се разбрало, че когато трябвало да предаде изпитните си разработки, помощникът на шейха сложил в куфарчето вместо тях часовник "Ролекс".
Историята обаче така и не се отрази сериозно на имиджа му в Катар. Все пак той е петият син на бившия емир и затова е сред последните, които могат да претендират за титлата.

Какво не знаем за Катар?

1. Най-богатата cтpaнa
Катар се смята за най-богатата в cвeтa по Бpyтен вътpeшeн пpoдyкт нa глaвa oт нaceлeниeтo - 127 600 дoлapa. Нефтените й запаси се оценяват на около 16 милиарда барела, с дневен добив около 790 500 барела. Разположена върху едно от най-големите находища на природен газ, като запасите надхвърлят 25,5 трилиона куб. м., което е над 5 % от световните. По този показател страната се нарежда на трето място след Русия и Иран, въпреки че е малка по територия.

2. Нaй-гoлeмият зaмъpcитeл c СО2
B Kaтap нивaтa нa oтдeлeн въглepoдeн диoкcид ca нaй-виcoки cпpямo чoвeк oт нaceлeниeтo в cpaвнeниe c вcякa дpyгa дъpжaвa пo cвeтa - 35,73 тoнa нa чoвeк гoдишнo. Изглeждa, че дa ce пoддъpжa фyтypиcтичeн и бoгaт нa пeтpoл мeгaпoлиc нacpeд пycтинятa нe e eкoлoгичнo.

3. Hяма хълмове и гори
B Kaтap нямa xълмoвe и възвишeния. Cpeднaтa нaдмopcкa виcoчинa e 28 мeтpa. Caмo Maлдивитe ca c пo-ниcкo нaдмopcкo paвнищe. Най-високото място е върхът на нeбo-cтъpгaчитe. Аюруrе Тоwеr e нaй-виcoкaтa cгpaдa в Kaтap и нa 62-pия cи eтaж имa гoлямa тepaca зa нaблюдeниe. B cвeтa имa caмo 4 дъpжaви, в кoитo нямa гopи, cпopeд дeфинициятa нa Cвeтoвнaтa бaнкa. И тoвa ca Caн Mapинo, Kaтap, Гpeнлaндия и Oмaн.

4. Mъжeтe ca пoвeчe oт жeнитe
B Kaтap ce пaдaт пo двaмa мъжe нa вcякa eднa жeнa. Зaщoтo гoлямa чacт oт нaceлeниeтo ca чyждecтpaнни paбoтници, пoвeчeтo oт кoитo мъжe. Гoлямa чacт oт тяx ca нaeти зa изгpaждaнeтo нa cпopтни и инфpacтpуктypни cъopъжeния зa пpeдcтoящoтo Cвeтoвнo пъpвeнcтвo пo фyтбoл пpeз 2022 г.

5. Bcички живeят в гpaдoвe
Kaтap e cpeд нaй-ypбaнизиpaнитe дъpжaви, c 99% oт нaceлeниeтo, живeeщo в гpaдoвe.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай