Сряда,

Какво е условието, за да получи Мъск $ 775 млн.

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Рекорден бонус от 775 милиона долара може да получи изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, ако изпълни условието за апетитната сума. Той е спечелил първия транш от огромния си пакет бонуси, става ясно от документ, подаден до Комисията за ценни книжа и борси (SEC), цитиран от CNBC. Според документацията първият транш обхваща 1.7 милиона акции на Tesla, чиято последна цена на затваряне е малко под 806 долара и които Мъск вече може да закупи при опционалната цена от 350 долара. Разликата би довела до печалба от приблизително 775 милиона долара. Мъск обаче трябва да задържи книжата поне пет години, съобщи infostock.bg.

Мъск спечели първата част от възнаграждението за поддържане на пазарната капитализация на компанията над 100 млрд. долара при 30-дневна и шестмесечна крайна стойност. Според договора, в който са очертани условията за плащанията, Tesla също трябва да постигне крайни приходи за четири тримесечия в размер на 20 млрд. долара, или EBITDA (минус определената компенсация) от 1.5 млрд. долара, за да може Мъск да получи транша.

Според FactSet към 1 май 2020 г. Мъск притежава около 18.5% от Tesla, или дял на стойност около 24 млрд. долара. След получаването на бонуса под формата на нови акции делът на Мъск в компанията ще нарасне до 20.8% - общо 38.7 милиона акции, включително 18.5 милиона, използвани като обезпечение за личния дълг на изпълнителния директор.

Наскоро Илон Мъск заплаши да премести централата на производителя на електрически автомобили в Тексас или в Невада. Заплахата на Мъск дойде, след като здравният департамент на окръг Аламида, щата Калифорния, обяви, че производителят на автомобили не трябва да рестартира работата на завода си във Фремонт, тъй като остават в сила местните рестриктивни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

Междувременно стана ясно, че ръководството на Tesla е изпратило имейл до своите служители, че фабриката във Фремонт отново започва работа. Според текста, мениджърите им ще се свържат с тях, за да ги уведомят кога започват работа.

Тези от служителите, които не искат да се върнат на работа заради притеснения за здравето си, могат да останат вкъщи в неплатен отпуск, но може да се окаже, че не отговарят вече на изискването за помощи при безработица, посочват още от компанията.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички