Защо е опасно да се заривате с пясък

Той създава благоприятна среда за размножаване на бактерии и паразити

Защо е опасно да се заривате с пясък | StandartNews.com

Пясъкът по плажовете на реки и езера крие сериозна опасност - той създава благоприятна среда за размножаване на бактерии и паразити при липса на дезинфекция, съобщи ТАСС. Попадането на пясък в организма на хората през ранички или микрофрактури заплашва със зараза с паразитно заболяване, каза пред агенцията експертът от Центъра по молекулярна диагностика към Роспотребнадзор Михаил Лебедев.

"Пясъкът на плажа никога не се обработва с каквито и да дезинфекциращи препарати и на дълбочина пет до шест сантиметра е най-благоприятната среда за обитание и размножаване на различни микроорганизми, предимно причинители на гъбични инфекции. Особено опасен е влажният пясък, в сухия и горещ има по-малко опасности, макар че и там съществуват. Затова не бива да се зариваме с пясък и да строим пясъчни фигури - ако попаднат в рани или микрофрактури, причинителите на зараза могат да доведат по развитие на микоза или кандидоза", каза той.

Лебедев отбеляза, че освен с патогенни гъби, глисти и бактерии от пясъка, по време на ваканцията може да са заразим и от водата. Гъбичните спори лесно проникват и през размекната от вода кожа на петите например. Друг възможен проблем е церкариозата. Тя се предизвиква от личинки, паразитиращи в кръвта на плаващите птици, които се отделят във водата с изпражненията им, каза още Лебедев. Той обясни, че тези микроорганизми се прикрепят във водата към кожата и след това проникват в нея, отделяйки секрет. Това предизвиква алергична реакция, кожата почервенява и се покрива с обрив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай