Доказано: Захарта отприщва агресията

Високото съдържание на захар увеличава риска от генетични нарушения

Доказано: Захарта отприщва агресията | StandartNews.com

Изследователи от Университета в Колорадо установиха, че фруктозата, както и пикочната киселина, метаболитът на фруктозата, могат да предизвикат увеличаване на агресията.

Чрез понижаване на енергията в клетките, фруктозата "предизвиква фуражна реакция, подобна на тази, която се случва при глад", която ефективно стимулира поведения като поемане на риск, импулсивност, бързо вземане на решения и агресивност, казват изследователите.

Този фуражен отговор предизвиква прилики с поведенчески разстройства като ADHD, както и биполярно разстройство и агресивно поведение.

„Има много доклади, които предполагат, че захарта или други добавени подсладители като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза може да са в състояние да причинят или влошат различни поведенчески разстройства“, каза съавторът на изследването д-р Ричард Джонсън пред UPI, предаде БГНЕС. "Доказателствата се основават на уникалната способност на фруктозата да намалява енергията“, каза Джонсън, професор в Медицинския факултет на Университета в Колорадо.

Теорията се основава на „базирания на еволюцията път за оцеляване“, използван от животните за защита срещу глад, според Джонсън и неговите колеги. В исторически план животните и хората са използвали този отговор за оцеляване, разбирайки, че трябва да поемат определени рискове, за да получат храна и да избегнат глада и смъртта, казват изследователите. Този път на оцеляване обаче сега се активира от фруктозата, което води до отлагане на мазнини в черния дроб и кръвта, развитие на инсулинова резистентност и намаляване на енергийните разходи, предполагат по-ранни изследвания на Джонсън и неговите колеги.

Въвеждането на рафинирана захар и високофруктозен царевичен сироп в човешкото хранене е довело до значително увеличаване на приема на фруктоза през последните 300 до 400 години, а Джонсън и колегите му твърдят, че това ниво на прием е по-високо „от предвиденото от природата." В допълнение към разрастването на епидемии при затлъстяване и диабет, приемът на високо съдържание на фруктоза може да доведе до проблемно поведение, тъй като човешките клетки се стремят да възстановят загубената си енергия.

Новият доклад описва как високите количества фруктоза, открити в рафинираните захари в типичния западен начин на хранене, могат да допринесат за развитието на поведенчески разстройства. "Идентифицирането на фруктозата като рисков фактор не отменя значението на генетичните, семейните, физическите, емоционалните и екологичните фактори, които оформят психичното здраве", каза Джонсън. Болести като ADHD и биполярно разстройство са генетични - което означава, че се предават от родител на дете.

Юджийн Арнолд, почетен професор по психиатрия в Държавния университет в Охайо препоръчва диета, изградена около „естествени, пълноценни храни“, като средиземноморската диета. „Основно правило е: ако списъкът на съставките в етикета на хранителен продукт е толкова дълъг, че не искате да го четете - не го купувате“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай