Възможно ли е да живеем в симулирана вселена?

Този въпрос мъчи човечеството от край време

Възможно ли е да живеем в симулирана вселена? | StandartNews.com

Всеки човек поне веднъж си е задавал въпроса дали животът ни не е просто една компютърна симулация. Сега учени заявиха, че всъщност вероятността това да е така е 50 на 50. През 2003-а Ник Бостром – философ от Оксфордския университет, обсъди възможността нашата реалност да е симулация, измислена от силно напреднала цивилизация. В своя статия той посочва, че има три твърдения, едно от които трябва да е вярно: цивилизациите обикновено изчезват, преди да развият способността за създаване на симулации на реалността; напредналите цивилизации нямат интерес да създават симулации на реалността; почти със сигурност живеем в компютърна симулация.

Сега астрономът от Колумбийския университет Дейвид Кипинг е разгледал тези предложения, известни още като "трилемата на Бостром". Според него, на база на тях има 50% шанс наистина да живеем в подобна симулация, предаде Дир. Кипинг е слял първите две предложения в едно с аргумента, че и двете ще доведат до един и същ резултат - да не живеем в симулация. Все пак той посочва, че има 50% вероятност и това да е вярно.

Някои учени вече предполагат, че през следващите няколко десетилетия нашето познание в областта на информационните технологии ще ни позволи да потвърдим окончателно веднъж завинаги дали живеем в симулация или не. Засега обаче трябва да приемем факта, че просто не знаем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай