Какаото сваля кръвното налягане, но в каква доза?

Дневна доза какао може да понижи толкова кръвното налягане, колкото и изписваните от лекарите медикаменти, установи британско проучване...

Какаото сваля кръвното налягане, но в каква доза? | StandartNews.com

Дневна доза какао може да понижи толкова кръвното налягане, колкото и изписваните от лекарите медикаменти, установи британско проучване, цитирано от в. "Метро". Това се дължи на факта, че какаото е богато на флаваноли, които успешно преборват хипертонията, която според последни данни засяга една четвърт от пълнолетното население на Великобритания и 70 процента от хората над 65 години.

Екипът на д-р Ана Родригес Матео от лондонския "Кингс колидж" предупреждава, че благотворните ефекти на какаото могат да бъдат компрометирани от захарта, която се съдържа в шоколада. Поради тази причина за най-добър ефект е препоръчително да се консумира хранителна добавка с какаов флаванол.

Британският екип провел тестове с 45 германци в добро здравословно състояние на възраст между 18 и 35 години. Мъжете били разделени на три групи, които взимали големи или ниски дози какаов флаванол и плацебо. Участниците на високи дози маномерни флаваноли свалили кръвното си налягане с шест единици, допълва БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай