Как да създадем перфектния умен дом

Как да създадем перфектния умен дом | StandartNews.com

В "смарт" къщата всичко става бързо и удобно

Взаимосвързаният или "смарт" дом е новата мечта. Която обаче понякога изглежда като кошмар. Сложните инсталационни процеси, странните мобилни апликации и проблемната инфраструктура могат да доведат до губене на часове в опити да свържете лампите към рутера си.

Както при много други технологични иновации и при смарт домовете съществуват добри уреди и отчайващи такива. За това подбрахме десет смарт продукта, с които да започнете изграждането на вашия взаимосвързан дом.
Тези джаджи са мощни, интересни, полезни, но и лесни за употреба. Затова свързването към телефона или компютъра ви, както и инсталацията им няма да ви докара до истерия.

1. С грижа към цветята

Когато говориме за смарт домове растенията не са първото нещо, което идва на ум. Но дори те стават "умни" с подходящото устройство. Тук на помощ идва любопитният Parrot Flower Power - безжично устройство за мониторинг на състоянието на саксийните ви цветя.
Веднага щом го поставите в саксията или на земята до нея, устройството започва да следи нивото на слънчева светлина, температурата, наторяването и влагата. Джаджата автоматично изпраща съобщения през апликация на вашия смартфон когато някое от тези неща има нужда от подобрение. Така никога няма да забравяте да полеете цветята си и да се грижите те винаги да са здрави, щастливи и естествено - по-умни.

2. Забравете тишината

Продуктите на Sonos отдавна се наложиха в световен план като перфектните устройства за музикално озвучение едновременно на няколко стаи. Колонките ви позволяват да контролирате от разстояние музиката чрез апликация и да я разпращате по всяко време навсякъде в дома ви.

Трябва да отбележим, че това удоволствие е леко скъпичко. Но богатият каталог на Sanos предлага висококачествени тонколони от всякакъв вид, за специфичните нужди на всяка от стаите в дома ви, съобразявайки се с фактори като големина, мебелировка и т.н. Така че можете да изберете силни колони от серията Sonos Play:5 за хола ви и да оборудвате кухнята с по-малките Sonos Play:1, колкото да имате музикален фон докато приготвяте вкусни гозби в смарт-печката си(ако имате такава).

Цената изглежда оправдана ако решите да изградите общата музикална система в дома си поетапно. Но щом веднъж сте поставили една или две "умни" тонколони, трудно ще се върнете към обикновения звук на античните си компютърни колонки.

3. Поставете всичко на едно място

С толкова много различни компании-производители на устройства за взаимосвързани домове, в един момент ще се окаже, че използване около 16 различни апликации за управлението им. Смарт-домовете не трябваше ли да улесняват живота, а не да го усложняват? Логично, една камара апликации не са идеална ситуация.

За ваше щастие има начин да хармонизирате системата си - Samsung SmartThings. Всъщност, това е само една от няколко подходящи опции, но я даваме за пример заради популярността и достъпната цена на устройството на самсунг. През SmartThings ще може да свържете всичките си смарт устройства в един общ контролен панел, от който да ги управлявате. Първо само проверете дали вашите смарт джаджи са поддържани от системата на Samsung.

4. Помощ за новаците в кухнята

Как да подобрите кухнята си за да отива на смарт етикета на 2016 г.? Сигурно си мислите за нещо от рода на умен хладилник, който да ви праща смс-и когато даден продукт се свърши. Или пък умна кафеварка, настроена към будилника ви. Смарт везните Drop Kitchen Scale също заслужават вашето внимание.

Те са много повече от просто мини кухненско кантарче, което е добре като се вземе под предвид цената им. Апликацията, идваща с Drop Scale, представлява красиво оформена готварска книга, свързана с везните. Тя ви насочва през процеса на готвене и дори променя рецептата в движение ако ви липсва някой определен продукт или количеството от него е недостатъчно.

Определено прави печенето на сладкиши и готвенето на други по-сложни ястия доста по-лесно за новаци в кухнята. Но дори да сте опитни майстори, със сигурност ще ви спести доста време и ще ви предостави точните количества от всичко нужно.

5. За пеещите под душа

Минахме през кухнята, хола и дори градината. Но какво можем да направим за банята? Bluetooth душ-главата Kohler Moxie Showerhead идва с вградена тонколона. Тя се свързва към смартфона или таблета ви и позволява излъчването на музика докато се къпете.

Тонколоната не е фиксиране и се поставя на главата на душа чрез магнит, така че лесно можете да я махате за да заредите батерията. Освен това можете да я използвате и в някоя от другите стаи в дома ви.

6. Да бъде светлина

Смарт осветлението е първото начинание за много хора в света на взаимосвързаните домове. И докато Philips Hue продължава да бъде най-популярният продукт от този тип, лампите на LIFX са достоен конкурент, дори по-добър в някои отношения според колегите ни от Techinsider.

Първо на първо, за разлика от Philips Hue системата, осветителните тела на LIFX се продават отделно и работят напълно самостоятелно. Т.е. безпроблемно можете да започнете изграждането на вашето умно осветление от само една крушка и да разширявате системата си с течение на времето.

Всяка от крушките на LIFX също така има способността да сменя цвета си. Приложението към тях пък се радва на постоянни софтуерни подобрения, които предоставят и съвместимост с множество други смарт-продукти за дома, включително такива с марките Nest и SmartThings. LIFX определено е един умен осветителен вариант за дома ви.

7. Лична прогноза за времето

За всички ни е важно да знаем какво е времето навън, независимо дали излизаме просто до работното си място или планираме пътешествие. И нека си признаем, доста често новините грешат. За това заложете на Ambient Weather WS-1001-WiFi Observer, който ще ви предоставя ваша собствена персонализирана климатична прогноза.

Уредът проследява температурата, влажността на въздуха, скорост и посока на вятъра, възможността за валежи, UV силата, слънчевата радиация, налягането и т.н. и т.н. Реално няма много неща, които WS-1001 да не може да ви каже.
Той е екипиран с вграден екран, като можете да го свържете към телефона си чрез приложението Weather Underground и да получава информацията директно в дланта си. Хубава е идеята на създателите за използването на тази апликация, тъй като информацията от вашия персонален WS-1001 се качва автоматично в общата система на приложението и позволява и на други хора да се насладят на вашата точна прогноза за времето.

8. Да си поговорим за сигурност

Когато става въпрос за домашна сигурност, изборите са много. От хай-тек аларми до знаци "Внимавай! Куче!". Piper Classic Smart Home Security Camera е една достъпна система за предпазване на дома, която ще ви осигури нужната сигурност на добра цена.

HD видео камерата разполага с 180-градусов ъгъл на заснемане и ви дава възможност да следите на живо случващото се пред нея, чрез апликацията идваща с продукта. Също така, тя автоматично ви изпраща съобщения когато някой влезе в дадена стая, отвори врата и т.н. Тя предлага и двупосочно аудио и може да бъде свързана към други автоматични смарт-джаджи, разчитащи на гласово управление, като осветление и алармена система.

9. Енергийна ефективност

Да създадеш смарт дом е скъпо, но в дългосрочен план може да ви спести доста пари. Кажете "здравей" на Honeywell Voice Thermostat - първия термостат, който чува и разпознава гласа ви. Следващия път, когато се оплачете, че ви е твърде топло или твърде студено, Honeywell ще се вслуша във вопъла ви и ще настрои температурата в стаята.

Той идва с брилятната апликация Honeywell Total Connect Comfort, чрез която наблюдава и управлява енергийното потребление в дума ви дори когато не сте там. Приложението осигурява и достъп от дълги разстояния, така че безпроблемно можете да затоплите дома си докато си пробивате път през задръстването след работа. Понеже, разбира се, той е умен термостат, и е изключил отоплението когато всички са напуснали къщата.

Най-важната му функция обаче е способността да разпознава и отговаря на благия ви гласец. Технологията му позволява да ви чуе дори при шумна среда, като изолира страничния шум и се фокусира само върху гласът ви.
Допълнително, устройството автоматично събира данни за температурните ви предпочитания и се самопрограмира спрямо минали команди.

10. И накрая, телевизия

Sonos покрива музикалните ви нужди, но за видео услуги ви трябва нещо друго. Chromecast е едно от най-добрите смарт TV устройства и е с най-доброто съотношение цена-качество.

Щом веднъж сте го включили към телевизора си, той може да излъчва всичко от телефона, таблета и компютъра ви, превръщайки тъпия екран в умник. Той работи с огромно количество съдържание и дори не ви е нужно специално дистанционно за управлението му.

Най-новата версия на устройството излезе съвсем наскоро и е по-бърза и по-красива от предшественика си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай