Как витамин D ни пази от вирусни инфекции

Липсата на витамин D в човешкото тяло е свързана с по-висок риск от инфекции

Как витамин D ни пази от вирусни инфекции | StandartNews.com

Изследователи от Ирландия обявиха след проучвания, че липсата на витамин D в човешкото тяло е свързана с по-висок риск от инфекции, и особено с новата коронавирусна епидемия.

Витамин D играе много важна роля в превенцията на всякакви остри респираторни вирусни инфекции, включително и на новия коронавирус, а също така спомага за намаляване на продължителността на употребата на антибиотици и засяга имунната система на човека като цяло.

„Има доказателства в подкрепа на ролята на витамин D за предотвратяване на инфекции в областта на гърдите, особено при възрастни хора. Както показва едно проучване, витамин D е могъл да намали наполовина риска от развитие на инфекции при хора, приемали витаминни добавки “, обясни професор Роуз Ан Кени.

Според лекарите, проучванията показват, че по-ниските нива на този витамин в човешката кръв са свързани с нисък имунен отговор към вирусна инфекция.

Ако в сезона липсва достатъчно слънчева светлина, експертите препоръчват редовно да ядете храна, съдържаща витамин D. Такива са яйца, черен дроб, тлъста риба (сьомга или скумрия), зърнени храни и млечни продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай