Как Тил Линдеман превърна скандала в изкуство

Веднъж смъкнеш ли си гащите, другото вече е все едно, казва певецът

Как Тил Линдеман превърна скандала в изкуство | StandartNews.com
  • Защо Русия обича рокаджията, а комунистите го мразят
  • Веднъж смъкнеш ли си гащите, другото вече е все едно, казва певецът

Да сте си представяли преди време, че може да слушате рок с пеене на немски? А и така да му отива, че да не може да се замени с друго... Това си беше утопия, преди на сцената да излязат "Раймщайн" и Тил Линдеман. Ако приемем тезата, че понякога дефектът става ефект, заслугата е именно на Тил. Нещо повече - звученето стана неповторимо, марката е запазена, а класата - световна. С течение на годините индъстриъл звученето на групата и на Тил се превърнаха в класика в рока.Фронтменът на "Рамщайн" е роден е на 4 януари 1963 г. в Лайпциг, но прекарва детството си в село Вендиш-Рамбов и в Шверин. Баща му е известен детски писател и художник в ГДР (умира след развод с майка му през 1993 г.), а майка му е журналистка.Музикалната му кариера започва в групата "Фърст Арш", където Тил е барабанист и беквокал. Срещата му с Рихард Круспе е началото на пътя му с Рамщайн. Тил Линдеман е основният текстописец на групата.

 

Провлаченото "Р" и гърленото "Х"

Тил има силно сценично присъствие и плътен басов глас. Един от неговите номера е да клекне, да свие юмрук и да започне да бие по коляното си като ковач. Основен отличителен белег е провлаченото му "Р" и гърленото "Х", например в "ах" (на немски "ach").Харесва Крис Айзък, Мерилин Менсън, Жан Мишел Жар, "Танджърин Дрийм", Майк Олдфилд, "Ministry", "Nine Inch Nails", "Type O Negative", Placebo, "Black Sabbath", "Deep Purple" и джаз. Той казва: "За мен "Kraftwerk" е първата истинска група в Германия."

Атеист, отгледал сам дъщеря си

Линдеман свири на барабани, китара и бас китара. В живото изпълнение на песента LOS, Тил "свири" на хармоника, но не наистина, просто клавиристът, Кристиан "Флаке" Лоренц, свири на кийборда си. Линдеман е определян като атеист. Има 2 дъщери от различни бракове, първата е отгледал сам от 22-рата си годишнина за няколко години. Има и внук. През 2002 г. издава стихосбирката си Messer, а през 2013 г. - втората си стихосбирка "В тихите нощи". В текстовете на песните на "Рамщайн", написани от него, могат да се открият препратки и влияние на Бертолд Брехт, Патрик Зюскинд и други.Играе отрицателен герой в детския телевизионен филм Amundsen der pinguin, където неговият герой трябва да открадне пингвин, който знае местонахождението на скрито съкровище. Също така играе и ролята на активист за правата на животните във филма Vinzent. За кратко се появява и във филма Трите хикса (2002) заедно с останалите от Рамщайн, както и във френския филм от 1999 Pola X.Появява се в много саундтракове на филми като: Трите хикса, Заразно зло, Заразно зло: Апокалипсис, Мортал Комбат: Анихилация, Изгубената магистрала, Матрицата и много други.

Плувец, дърводелец и пиротехник

Преди да започне да се занимава с музика, е тренирал активно плуване и дори е европейски вицешампион за младежи. След като прекратява спортната си дейност, работи като уредник на галерия, дърводелец и плетач на кошници.Справя се с пиротехника. След инцидент на Трептов арена в Берлин на 27 септември 1996 г., когато горяща част от сцената пада върху публиката, "Рамщайн" започват да наемат професионални пиротехници, а Линдеман се учи и практикува с тях. Всеки член на групата е специално инструктиран за частите от пиротехниката, които ще използва на сцената.

Защо Русия го дава на прокурор, а руснаците го обичат

Тил Линдеман, който прекарва все повече време в Русия, изпя и записа на руски популярната песен "Любимый город", съобщава Lenta.ru. Песента e от филма "Изтребители" от 1939 г., където я изпълнява Макс Бернес. Новата версия също ще попадне във филм. В интервю за "Комсомолская правда" режисьорът Тимур Бекмамбетов  разказва, че Линдеман сам му предложил да запише песента за новата му продукция "Девятаев". Той разказва за бягството на група червеноармейци от нацистки концлагер с откраднат германски бомбардировач.През 2020-а немският музикант продължи да задълбочава връзките с Русия и да демонстрира любовта си към руската култура като цяло и към руските жени в частност. Явно се справя добре, защото "Рамщайн" са все така една от най-любимите групи в страната.Партия Комунистите на Русия пък се обърна към прокуратурата с молба да разследва Тил Линдеман заради  видеоклип, който пусна миналата година по случай Деня на детето. Видеото, озаглавено "Мразя децата", е в типичния скандален стил на Линдеман, но изпълненото с насилие и кръв действие се развива в Съветска Русия, което е възмутило комунистите в руския парламент. Председателят на централния комитет на КПРФ Максим Сурайкин заяви, че ще проучи внимателно клипа и евентуално ще се обърне към Генералната прокуратура, за да провери материалите за екстремизъм, подбуждащ към социални разногласия и клевети.А видеото е за дете, което е тормозено в училище от другарчетата си. Руските комунисти са скандализирани, защото по думите на депутата от КПРФ Денис Парфьонов "в Съветските училища нямаше насилие. Всички деца бяха послушни, а Тил Линдеман да си научи първо историята и тогава да прави такива клипове."

Развинтената фантазия на Тил няма граници

През 2020-а фронтменът създаде нов проект и го нарече с нецензурна трибуквена руска дума. Първо, той засне клипа Till The End, който си беше хард порно с руски порно актриси и съответно беше публикуван само в руски XXX сайтове. Видеото към парчето Platz Eins беше от същия вид  - Линдеман играе пациент на психиатрична болница, който си спомня, или мечтае, за ужасяващи кървави оргии в неидентифициран хотел.  Някои фенове на "Рамщайн" изпаднаха във възторг. Други, както и немски медии, недоумяваха или се възмущаваха. Близки приятели на артиста обясняваха, че като свободен творец той не се примирява с никакви ограничения и забрани, колкото и екстремално да изглежда понякога изкуството му.  Връх на изключителното и екстравагантно шоу, което Линдеман представя на сцената, е концертът на Раймщайн в Париж през 2017 година. Едно наистина невероятно шоу!

Краен на сцената, обран в живота

"Мисля, че след като веднъж смъкнеш гащите си, хората след това няма да са твърде изненадани." Тези думи на Тил най-ярко определят сценичния му образ и стават негова емблема. Творец, който през годините неколкократно е прекрачвал границите на общоприетото (а според мнозина - и на добрия вкус) както с текстовете, които пише, така и с клиповете към песните, понякога дори по-скандални заради по-отчетливия визуален спомен, който оставят. Да, Линдеман е правил редица спорни изказвания, но крайностите сякаш остават най-вече в полето на неговото творчество. Естествено, не крие, че след шоута се отдава на алкохол и забавления, което се е случвало дори в България (но твърди, че никога не е бил пиян или дрогиран на концерт с оглед безопасността на колегите си и публиката). Отвъд това обаче смущаващите изпълнения в живота на музиканта не са толкова много.Въпреки това около него има любопитни (и смущаващи) случки и факти.

Има собствен бранд за секс играчки

Вокалистът на Rammstein в края на 2020-а пусна своя онлайн магазин Doctor Dick, в който предлага най-разнообразни еротични продукти. В списъка влизат както чорапи с бранда, така и дилдота, чийто дизайн е базиран на микрофона, който Линдеман използва на сцената. След другите продукти са огърлица с талисман във формата на мъжки полов орган, както и пенливо вино с името "Златен душ".

Арестуват го, че симулира секс с колегата си Флаке

Rammstein търсят скандала още с появата си. Така по време на концерти Тил често минава зад кийбордиста на групата Кристиан "Флаке" Лоренц и симулира хомосексуален акт с него. Това обаче им е навличало проблеми - през 1999 г. двамата са арестувани след концерт в щата Мейн за "неприлично поведение". Прекарват едно денонощие в ареста. Линдеман споделя, че това до ден-днешен води до проблеми, когато пътува до САЩ, защото трябва да обяснява на митницата причината за някогашния си арест.

Десетки пъти се е преструвал, че наистина гори

Концертите на Rammstein са изпълнени със зрелищна пиротехника, а понякога и с други провокативни устройства - като "изхвърлящото се" оръдие, което демонстрираха и в София. Пламъците са рисков момент, като Тил веднъж дори получава изгаряния на единия си крак."Направихме го на около 20 концерта, но трябваше да спрем, защото според феновете беше наистина твърде много", разказва той пред "Плейбой". Първият албум, който си купува, е Stormbringer на Purple. Взима го на черно, "под масата", като всичко останало по онова време. "Струваше ми заплатата за един месец! Когато завърших училище и се хванах на първата си работа, получавах по 580 марки месечно, което днес се равнява на около 10 евро. Спомням си как The Dark Side of the Moon на Pink Floyd стоеше на рафта (в магазина), но никой от нас не можеше да позволи да си го купи", разказва Линдеман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай