Как да си набавим омега киселини по време на пости

Растителните храни помагат за дневния баланс

Как да си набавим омега киселини по време на пости | StandartNews.com
  • Растителните храни помагат за дневния баланс

Дневният баланс на омега мастни киселини,  както и на много други витамини и минерали, е жизнено важен за доброто здраве. Човешкият организъм не може да ги произвежда сам, затова той се нуждае от помощ. За да функционират нормално всички клетки в тялото, те се нуждаят от омега-3 и омега-6 мастни киселини. Най-често тези вещества се набавят от рибата и яйцата, но по време на пости тези храни са забранени. Обогатете менюто си с растителни продукти, съдържащи голямо количество омега мастни киселини.

Ленено масло

Лененото масло трябва да се консумира сурово и да се съхранява в тъмна бутилка на място без пряка слънчева светлина. Светлината и високата температура влияят на омега-3 киселините и намаляват полезните им свойства.

Салатен дресинг

Необходими продукти: 1/4 чаша ленено масло, 1/4 чаша зехтин екстра върджин, 1/4 чаша балсамов оцет, 2 с. л. кленов сироп, 1 с. л. дижонска горчица, 1 накълцана скилидка чесън.

Орехи

Супер полезни от семейството на ядките, те са най-богати на омега-3 и са изключително подходяща добавка за салати, ризото и паста. Може да си направите и орехово масло, като разбиете в блендер кокосово масло и орехи, и добавите щипка сол.

Патладжани с орехи

Необходими продукти: патладжани - 1 кг., орехи - 200 гр., копър - или магданоз - 1 връзка, риган - 1 връзка , чесън - 3 скилидка, доматено пюре - 1 с.л., лук - 1 малка глава, сол, зехтин

Начин на приготвяне: Разрязваме патладжаните по дължина на 2, посоляваме ги и оставяме да се оцеди горчилката. Измиваме ги на чешмата и ги подсушаваме.Слагаме ги в тава поливаме ги със струйка мазнина и ги печем, докато омекнат. Изрязваме чест от меката част, която нарязваме на ситно, смесваме я с копъра, магданоза, риган, орехите, скълцания лук, доматено пюре и солта.Връщаме да се запекат.

Тиквавата и зеленчуците

Зеленолистните зеленчуци и тиквата също съдържат голямо количество омега-3. Заради сладникавия си вкус, тиквата е хит сред децата и също може да се приготви по редица различни начини. Изпечете я, направите я на крем супа или пък я използвайте за плънка за палачинки.

Печена тиква със зеленчуци

Необходими продукти: тиква - 1.5 кг, малки доматчета - 10 бр., лук - 2 глави, картофи - 3 бр., чесън - 3-4 скилидки, орехи - 60 г смлени фино, 600 гр. спанак, сол, черен пипер, джинджифил - няколко щипки сух, по желание, зехтин - 60 мл

Начин на приготвяне: Почистете всички зеленчуци, като премахнете семките на тиквата и я нарежете на парчета. По желание може и да я обелите. Подредете парчетата в намазана тава със зехтин.Добавете нарязаните на половинки домати, лук - на тънки полумесеци, и обелените и нарязани на кръгчета картофи, добавете и спанака. Леко объркайте, като посолите и овкусите с черен пипер и джинджифил.Пасирайте зехтина със същото количество хладка вода и орехите. Полейте равномерно върху зеленчуците в тавата и сложете да се изпече в умерено загрята фурна.

Чията

Чията е друг много добър източник на омега мастни киселини, който освен това е изключително богат на калций и спомага за по-добрата хидратация на организма. Може да се яде в сурово състояние за закуска, да го напоите с бадемово мляко или просто да го добавите към мюслито си. Ползва се и за дресинги, в супи, десерти, смутита, а дори и в пекарството.

Пудинг с портокали

Необходими продукти: 1 чаена чаша бадемово мляко, 1/2 чаена чаша прясно изцеден сок от портокал, малко количество кора от портокали, 2 супени лъжици мед, 1/4 чаена чаша семена от чия

Начин на приготвяне: Смесваме млякото, фреша от портокал, портокаловата кора и меда.Добавяме към тази смес семената от чия и разбъркваме добре.Изсипваме в купички или в чаши и оставяме за 5-8 минути.Отново разбъркваме и поставяме в хладилника за 2 часа или през цялата нощ.Преди консумация можем да украсим с ядки, кокос или плодове.

Здравословен пудинг с ябълки и канела

Необходими продукти: 2 чаени чаши мляко, 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия, 2/3 чаена чаша семена от чия, 2 супени лъжици кокосови стърготини, 2 ябълки, обелени и нарязани, 2 супени лъжици канела

Начин на приготвяне: Загряваме млякото и екстракта от ванилия на слаб огън за 2-3 минути. Млякото не трябва да завира, достатъчно е да се загрее.След това заливаме с млякото семената от чия и разбъркваме за около 2 минути, докато абсорбират млякото.Оставяме настрани готовата смес за около 2-3 минути, след това можем да я поръсим с кокосови стърготини, ябълка и канела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай