Как бандитчето Дуейн стана Скалата

Актьорът е имал трудно детство, спортът го спасил от криминално бъдеще

Как бандитчето Дуейн стана Скалата | StandartNews.com
  • През 2017 г. 46% от американците искаха Джонсън за президент
  • Актьорът е имал трудно детство, спортът го спасил от криминално бъдеще

 

За Дуейн Джонсън изглежда, че няма нищо невъзможно. Той е холивудска суперзвезда, в миналото един от най-известните и титулувани кечисти в света, успешен бизнесмен, примерен съпруг и нежен баща. Нищо чудно, че е избрал прякора Скалата, за да се качи на ринга. Животът му обаче никак не е бил лесен. Преди да стане богат и известен, той е преминал през бедност, тормоз, опит за самоубийство на майка си и тежка депресия.

Как Дуейн Джонсън успя да се преквалифицира от борец в успешен актьор, два пъти обявяван за един от най-влиятелните хора на света от списание Time, пише Лента ру.

Дуейн Джонсън президент!

През май 2017 г. в интервю със заглавие "Дуейн Джонсън президент!" известният актьор полушеговито обяви възможността да смени актьорската си кариера с политическа. Той призна, че има амбиции да обедини страната и ако "хората го искат", с удоволствие ще се номинира за президентските избори в САЩ. Година по-късно Джонсън промени решението си и обясни, че причина за това е  нежеланието му да напусне семейството си за дълго време.

И въпреки че Скалата не беше готов да стане лидер на нацията, самата възможност за това все още предизвиква ентусиазъм сред обикновените американци и кара букмейкърите да оценяват сериозно шансовете на актьора да спечели изборната надпревара. Според проучване на Newsweek, 46% от американците биха искали да видят Скалата като президент на САЩ. Любовта на армията от фенове към Джонсън е наистина голяма, а репутацията му е почти безупречна. Но животът на актьора можеше да се окаже съвсем различен и вместо примерен герой на блокбастър, той можеше да стане рецидивист.

От член на престъпна група до футболист

Семейство Джонсън живее изключително бедно и често се мести.  Дуейн е роден в Калифорния, но прекарва цялото си детство в Нова Зеландия при роднините на майка си, след това се събира с родителите си на Хаваите и се завръща в континенталната част на САЩ едва на 16 г. Семейството се установява в Пенсилвания, бащата все още излиза на ринга и дори става шампион по отборна борба, майка му е негов промоутър, но парите все не стигат. Понякога родителите на Дуейн дори нямат пари да платят наема на апартамента, поради което един ден са изгонени на улицата. 

Дуейн е признавал, че израстването му е било много трудно. Като тийнейджър той страда поради факта, че външно се откроява сред връстниците си. На 13 г. Джонсън е много висок и прилича на възрастен мъж. Освен това е целият в пъпки поради прекалената си любов към поничките и шоколада. Заради честите премествания на семейството, той сменя училищата и като "заек" постоянно е тормозен от съучениците си. Но той решава проблемите с помощта на юмруците си.

Дуейн е на 14 години, когато родителите му се развеждат. Той е много разстроен от раздялата, влиза в лоша компания и все по-често попада в полицията за бой и кражби. "До 17-годишна възраст бях арестуван осем или девет пъти.  Лесно можех да сложа край на живота си зад решетките, но имах късмет с родителите си: те ме обичаха и се грижеха за мен.

Когато пораснах, разбрах колко е важно да бъдеш обичан у дома. За съжаление много деца не се чувстват така", казва Скалата.

Спортът го спасява от криминално бъдеще. Започва с американски футбол, а състезанията се отразяват положително на характера му - става по-спокоен и по-отговорен. На 17 г.  получава спортна стипендия в университета в Маями. Решава да учи криминология и започва да играе за отбора по американски футбол Маями Хърикейн. След като завършва криминология и психология, той подписва договор с канадската лига Calgary Stampeders, но играе само един сезон. Сериозна травма на гърба го принуждава да прекрати спортната си кариера.

Поради внезапната липса на перспективи Джонсън изпада в тежка депресия. Младият мъж и отчаян, обажда се на родителите си да го приберат, за да подобри психическото си здраве.

Това не е първият депресивен епизод в живота на Джонсън. Той е само на 15 години, когато майка му се опитва да се самоубие пред него. "Още едно дълго пътуване до ново място, аз съм отзад. Изведнъж колата ни спира отстрани на пътя, майка ми излиза с див вид и се кани да пресече широка магистрала, по която се движат коли. Едва можах да я спра. Най-лудото в случая е, че и до днес тя няма спомен от опита за самоубийство. Може би е за добро", казва Дуейн Джонсън. След този инцидент той е съсипан и депресиран. Но през 80-те години на миналия век никой не смята депресията за сериозно заболяване, а на всички изглежда, че Дуейн просто е мързелив. Съветват го най-накрая да стане от дивана и да започне да прави нещо.

Той започва да споделя преживяванията си и изведнъж осъзнава, че около него има много хора, които са готови да му помогнат и да го подкрепят. Тогава решава да тръгне по стъпките на баща си и да стане професионален борец.

Ново начало

На голямата арена на Световната федерация по борба (WWF - най-голямата федерация по борба в света) Джонсън дебютира през 1996 г. На 26 години, под псевдонима Скалата, той става един от най-младите шампиони на WWF, след което печели тази титла още седем пъти. Става и двукратен световен шампион по борба, двукратен интерконтинентален шампион на WWF и победител в "Кралската битка" през 2000 г.

След като получава първите солидни хонорари, Дуейн първо купува къщата на майка си, осигурява на баща си добра пенсия, а след това сбъдва детската си мечта - да има истински часовник Rolex. И седмица по-късно го чупи по време на тренировка.

Феновете на кеча обожават Скалата заради артистичността и харизмата му, така че преходът му към киното е само въпрос на време. Той не е първият кечист, предприел подобен обрат в кариерата си. Преди него бойци като Hulk Hogan , Roddy Piper , Steve Austin и Jesse Ventura са направили същото. От този списък обаче само Джонсън успява да стане холивудска звезда от първия ешелон. 

През 2001 г. Джонсън дебютира във филма "Мумията се завръща". За тази малка работа той получава скромните половин милион долара. През 2002 г., "Кралят на скорпионите" се превръща в касов хит, а Джонсън, който получава 5,5 милиона долара, влиза в Книгата на рекордите на Гинес за най-големия хонорар за първата си голяма филмова роля. В Холивуд го възприемат като достоен заместник на Арнолд Шварценегер.

До средата на 2000-те Скалата става истинска екшън звезда: той играе роли както на спасител на човечеството, така и в комедии. Участва в повече от 40 проекта, сред които "Бързи и яростни",  "Джуманджи", екшън филмите "Червено известие", "Разломът на Сан Андреас" и комикса "Черният Адам". Винаги е в невероятна физическа форма.

С височина 196 сантиметра и тегло 118 килограма, той е в състояние да изтласка щанга с тегло до 140 килограма, да кляка с щанга с тегло 180-200 килограма и да направи мъртва тяга с тегло 240 килограма. Дуейн тренира шест пъти седмично по 1,5-2 часа. Обикновено изпълнява класически бодибилдинг упражнения с големи тежести и основни комплекси от четири повторения по 12 пъти с минутна почивка между сериите. Ежедневната му диета включва телешко, пилешко, яйца, много риба и морски дарове, овесени ядки, броколи, аспержи, зеленчуци, зеленчуци и спортни добавки. На всеки две седмици има дни, в които си позволява да яде каквото му душа иска. Особено харесва нездравословна храна, пица и понички, пие по няколко литра бира, няколко чаши текила или чаша уиски.

В личния му живот не винаги е било безоблачно. Той никога не е бил забъркван в любовни скандали. Голямата трагедия е раздялата с момичето, което среща по време на футболната си кариера. След това Дуейн се жени за продуцента Дани Гарсия. Двойката има дъщеря Симон. След 11 години брак двамата се разделят, но остават приятели. 

Малко след развода актьорът среща певицата Лорън Хашиан, която му ражда още две момиченца. През 2018 г. двамата се женят на Хаваите. 

Актьорът сериозно се занимава с благотворителност и дори основа две благотворителни фондации. Дейността на първата е насочена към подпомагане на неизлечимо болни деца, а втората е за работа с трудни тийнейджъри. Джонсън - модел на мъжественост и физическа сила - се е сблъсквал с депресия, затова сега смята за свой дълг да подкрепя хора с подобни проблеми, както някога са го подкрепяли. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай