Изследват монаси и кози за бруцелоза (ОБЗОР)

Изследват монаси и кози за бруцелоза (ОБЗОР) | StandartNews.com

Две от козите в стадото, собственост на манастирското братство в Рилския манастир, са с установена бруцелоза. Макар да живеят високо в планината, животните от манастирското стадо също са изследвани, а след два месеца ветеринарите отново ще вземат проби от животните. Монасите също подлежат на изследване за болестта.

Освен козите на манастира вчера ветеринарите са умъртвили по хуманен начин 114 кози, 2 крави, 6 овце и 4 кучета, носещи заразата бруцелоза. Собственикът на животните Виктор Николов от село Смочево в община Рила наскоро е загинал при катастрофа и за тях се е грижел неговият брат Красимир Николов, който е присъствал на евтаназията.

В Смочево продължават да се взимат кръвни проби на животните, които се изпращат в лабораторията на Ветеринарния институт в София. В Плевенско по спешност пък се събират общинските епизоотични комисии за предприемане на мерки за ограничаване на заразата.

Забранено е придвижването на животни към и от село Ракита, както и клането им, което е обичай за празника Голяма Богородица.

Сред заразените са и двама ветеринарни специалисти - 27-годишният д-р Георги Бандеров от кочериновското село Бураново, обгрижвал и Мурсалево и Смочево. Предполага се, че той пипнал инфекцията, докато вадел плацентата на абортирало, болно от бруцелоза животно. Със заболяването е и ветеринарeн техник от Рила. Най-възрастният с бруцелоза е 77-годишен дядо от Рила, който живее сам и гледа кози. Очакват се резултати от пробите на още пет човека от Рила, които са със симптоми на заболяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай