Изследват 19 в Девня за радиация

Изследват 19 в Девня за радиация | StandartNews.com


Варна. 19 души от Девня се изследват дали са облъчени с радиация след кражбата на опасната апаратура от завод „Полимери”. Сред тях има и две деца,съобщи д-р Божанка Георигиева от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Изследванията се наложиха, след като преди няколко дни четирима безработни отмъкнаха опасната техника, за да я разфасоват и предадат за вторични суровини. Те бяха заловени от полицията само за 24 часа.

В момента в болницата в Девня са настанени петима души,сред които са и задържаните за кражбата. Опасността за тях е най-голяма,но засега няма данни за остро лъчево изгаряне,посочи д-р Георгиева. На всички пациенти се правят хематологични изследвания за кръвната картина и поражения на костния мозък.Резултатите ще бъдат изпратени в Националния център за радиозащита и тогава ще им бъде назначено лечение.

Хората в Девня обаче са в паника след инцидента. Кметът Атанас Кузев свика кризисния щаб на общината.”Слава Богу, че крадците не са хвърлили след демонтажа на трите оловни капсули намерения цезий 137”,коментираха специалисти.

Крадците изобщо не са подозирали колко е опасна плячката им. Те заровили в земята и хвърлили на покрива източниците на йонизиращо радиоактивно лъчение. Те веднага са били иззети от органите на реда и затворени в специално хранилище под охрана. В Девня е била повикана специализирана фирма. „Направихме замерване установихме, че хората, които са имали допир с радиоактивния уред са много облъчени”,казаха експертите.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай